og image uk

1). Мінсоцполітики: Для того, щоб платформа єДопомога була більш прозорою та сприяла рівномірному розподілу адресної допомоги сім’ям, які постраждали від війни, розроблено «Лічильник допомог». Відтепер на платформі єДопомога у заявці відображається, скільки разів людина отримувала допомогу. Багато благодійників турбувалися тим, що на платформі є родини, які жодного разу не отримували допомогу і було б непогано якось виділяти заявки таких сімей. https://www.msp.gov.ua/news/22334.html

https://www.kmu.gov.ua/news/lichilnik-dopomog-zbilshit-kilkist-simej-yaki-otrimayut-pidtrimku-cherez-platformu-yedopomoga-pid-chas-vijni

2). Мінреінтеграції інформує:

- Понад 44 тисячі жителів звільнених територій отримали кеш-підтримку від міжнародних організацій на загальну суму близько 63 млн грн (станом на 11 листопада 2022 року). https://minre.gov.ua/news/vzhe-ponad-44-tysyachi-zhyteliv-zvilnenyh-terytoriy-otrymaly-kesh-pidtrymku-vid-mizhnarodnyh

- Внутрішні переселенці мають право на отримання всієї накопиченої суми грошової допомоги.

Усі ВПО, заяви яких були подані через портал «Дія» до 30 квітня 2022 року, мають право на отримання допомоги на проживання.

У випадку, коли заяви переселенців знаходилися в обробці, орган соціального захисту населення зобов’язаний оформити довідку про взяття на облік ВПО. На підставі цієї довідки орган соцзахисту призначає допомогу на проживання за березень-квітень 2022 року.

Якщо переміщена особа, починаючи з травня ц.р., має право на подальшу виплату допомоги на проживання, ця допомога продовжується з травня – подання окремої заяви на отримання допомоги не передбачено.

Нагадуємо, усі ВПО, яким не вдалося оформити допомогу до 30 квітня через застосунок «Дія», можуть повторно подати заявку до 1 грудня. Органи соцзахисту зобов’язані прийняти у людини повторну заяву та розглянути її, навіть якщо вона зараз не може підтвердити подання першої заяви до 30 квітня.

Станом на 10 листопада внутрішньо переміщеним особам виплачено загалом 45 млрд гривень.

https://www.kmu.gov.ua/news/vnutrishni-pereselenci-mayut-pravo-na-otrimannya-vsiyeyi-nakopichenoyi-sumi-groshovoyi-dopomogi

https://www.kmu.gov.ua/news/irina-vereshchuk-groshovi-viplati-dopomozhut-vpo-perezhiti-zimu

- Де отримати консультацію щодо продовольчої допомоги ВПО: гарячі лінії південних областей – https://minre.gov.ua/news/de-otrymaty-konsultaciyu-shchodo-prodovolchoyi-dopomogy-vpo-pivdenni-oblasti та центральних областей – https://minre.gov.ua/news/yak-diznatys-pro-vydachu-prodovolchyh-naboriv.

- Релігійні та благодійні організації вправі отримувати компенсацію вартості комунальних послуг за прихисток ВПО – Мінрегіон надав роз’яснення щодо змін до Постанови КМУ № 261, які стосуються релігійних та благодійних організацій (зазначеною постановою затверджений Порядок надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення ВПО у приміщеннях державної, комунальної та приватної власності).

https://minre.gov.ua/news/religiyni-ta-blagodiyni-organizaciyi-vpravi-otrymuvaty-kompensaciyu-vartosti-komunalnyh-poslug

- Загальна кількість вільних місць для розміщення ВПО налічує понад 160 тисяч (станом на 10 листопада 2022 року). Зайнято вже 1184784.  Кількість вільних місць для розміщення ВПО – деталі в інфографіці: https://minre.gov.ua/news/kilkist-vilnyh-misc-dlya-rozmishchennya-vpo.

3). МОЗ:

- П’ять лікарень Запорізької області досі залишаються фінансово неспроможними та потребують дофінансування від НСЗУ для виплати заробітної плати медичним працівникам.

https://moz.gov.ua/article/news/u-zaporizhzhi-funkcionue-p%e2%80%99jat-finansovo-nespromozhnih-likaren---oleksandr-komarida

- Дитячі лікарні мають посилити власну спроможність та розвиватися – Віктор Ляшко.

В Україні упродовж цього року 96 дитячих лікарень отримали від НСЗУ понад 6,5 млрд грн за Програмою медичних гарантій. Водночас у деяких лікарнях фінансова ситуація залишається складною і може погіршитися через війну. МОЗ напрацьовує рішення як не лише зберегти медичні заклади фінансово спроможними, а й надати їм можливості для розвитку.

Наступного року керівники дитячих лікарень мають чітко розуміти всі виклики та якісно розподіляти бюджет медичного закладу, спрямовуючи основну його частину на забезпечення медиків гідною заробітною платою. Головним акцентом на наступний рік має залишатися заробітна плата медикам на рівні 13 500 грн – медсестрам та 20 000 грн – лікарям. Це ті, соціальні гарантії, які мають бути дотримані у всіх лікарнях без винятку.

Як свідчать дані НСЗУ, лише у 2022 році дитячим лікарням було надано дофінансування у обсязі 64 млн грн. https://moz.gov.ua/article/news/ditjachi-likarni-majut-posiliti-vlasnu-spromozhnist-ta-rozvivatisja-%e2%80%93-viktor-ljashko

4). МКІП: 10 листопада Міністерство культури та інформаційної політики України провело стратегічну сесію щодо функціонування культури та інформаційної політики під час війни. Зокрема, обговорено питання як забезпечити роботою та оплатою працівників сфери культури, як зберегти колективи та заклади, відновити ті, що постраждали або були знищені окупантами, захистити та відновити пошкоджені пам’ятки.

https://www.kmu.gov.ua/news/u-mkip-vidbulas-strategichna-sesiya-shchodo-funkcionuvannya-kulturi-ta-informacijnoyi-politiki-pid-chas-vijni

5). Мінфін інформує:

- 11 листопада 2022 року розпочались онлайн-дискусії Європейського департаменту МВФ з представниками Міністерства фінансів України та Національного банку України, а також іншими органами влади.

На серії експертних зустрічей сторони обговорять Моніторингову програму із залученням Ради директорів Фонду (Program Monitoring with Board Involvement - PMB), яка  окреслить напрями монетарної та податково-бюджетної політик Уряду України й НБУ щодо підтримки макроекономічної та фінансової стабільності, а також надасть оцінку потреб України у зовнішньому фінансуванні на 2023 рік. 

Програма також сприятиме залученню фінансування від донорів та наблизить країну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ.

https://mof.gov.ua/uk/news/imf_mission_starts_policy_online_discussions_with_the_ukrainian_authorities-3709

https://www.kmu.gov.ua/news/misiya-mvf-rozpochinaye-onlajn-diskusiyi-z-predstavnikami-ukrayini

11 листопада ц.р., Міністр фінансів України Сергій Марченко провів онлайн-зустріч з Міністром фінансів Норвегії Трігве Слагсвольдом Ведумом – обговорено поточний стан економіки та фінансової системи України. Міністр фінансів України окреслив основні показники держбюджету на наступний рік, розповів про необхідне зовнішнє фінансування для покриття дефіциту на 2023 рік, а також подякував Уряду Норвегії за рішення надати 205 млн доларів США для закупівлі газу на осінньо-зимовий період.

https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_held_an_online_meeting_with_the_minister_of_finance_of_norway-3710

6). За оцінками НБУ (Інфляційний звіт НБУ, жовтень 2022р.) триває скорочення номінальних зарплат у приватному секторі, що за поточної високої інфляції означає суттєве скорочення зарплат і в реальному вимірі. Хоча втрата трудових доходів частково компенсується соціальними допомогами Уряду України та міжнародних організацій, а також виплатами військовим, добробут домогосподарств суттєво погіршився, що обмежує споживчий попит.

Очікується, що номінальні зарплати цього року знизяться на 12–13%, а у реальному вимірі – на чверть.

https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/IR_2022-Q4.pdf?v=4

7). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в жовтні 2022 р. порівняно з вереснем 2022 р. становила 2,5%, з початку року – 24,8%.  https://news.dtkt.ua/accounting/automation/79821-indeks-inflyaciyi-za-zovten-1025

Зміна прожиткового мінімуму з 1 грудня: на які показники це вплине?

https://news.dtkt.ua/labor/social-protection/79792-zmina-prozitkovogo-minimumu-z-1-grudnya-na-yaki-pokazniki-ce-vpline

- Підвищена грошова допомога від ООН: хто та як може отримати?

ООН разом з Благодійним фондом «Право на захист» розпочали грошові виплати для українців. Вони отримуватимуть по 2200 грн протягом шести місяців. Загальна сума допомоги становить 13200 грн.

Нова допомога від ООН передбачена для тих, хто не отримував раніше виплат від міжнародних організацій. Українці, які реєструвався на грошову допомогу до 1 вересня, отримають гроші лише за три місяці (6600 грн). 

Докладніше: https://news.dtkt.ua/society/community/79864-pidvishhena-grosova-dopomoga-vid-oon-xto-ta-yak-moze-otrimati

8). Мінекономіки: Продовження атак на енергетичну інфраструктуру може спричинити більше падіння ВВП – зазначила Юлія Свириденко під час брифінгу з американськими медіа. Міністр економіки відмітила, що російські атаки по об’єктах критичної інфраструктури у жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39% до жовтня 2021 року, що гірше, ніж показники, які були у вересні-серпні – 35%. Однак загалом економіка України навіть за нових складних умов продемонструвала непогані адаптаційні здібності та гнучкість (некрихкість). 

https://www.kmu.gov.ua/news/prodovzhennya-atak-na-energetichnu-infrastrukturu-mozhe-sprichiniti-bilshe-padinnya-vvp-yuliya-sviridenko-pid-chas-brifingu-z-amerikanskimi-media

9). Державна податкова служба України інформує:

В яких випадках декларант має право подати нову звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Декларант у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації у порядку, визначеному цим підрозділом. При цьому попередньо подана одноразова (спеціальна) добровільна декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою (абзац перший підпункту 6.3 пункту 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

https://bit.ly/3UKB6Ek; https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/631633.html

10). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: В Україні почав працювати офіційний сайт проекту єРобота, де можна подати заявку та отримати від держави грант на власну справу.

https://www.kmu.gov.ua/news/zapracyuvav-oficijnij-sajt-proektu-yerobota

https://t.me/mintsyfra/3540

За результатами засідання КМУ 11 листопада 2022 року, зокрема:

- Кошти оборонзамовлення залишатимуться в Україні: Змінено порядок оборонних закупівель в умовах воєнного стану. Ключовою відмінністю від чинного на сьогодні порядку є введення процедури закупівлі визначеної групи товарів у постачальників, з якими укладено рамкову угоду. Постанова регламентує здійснення оборонних закупівель для держзамовників у сфері оборони, служб держзамовника тощо. Рішення, зокрема, суттєво розширює можливості українських виробників у галузі легкої промисловості брати участь в оборонзамовленні. https://cutt.ly/aMa6CQ2

Уповноважено Фонд енергоефективності реалізовувати програми з відновлення житлових будівель, пошкоджених внаслідок бойових дій. Йдеться про будинки, у яких створені ОСББ.

Мінрегіон зазначає, що Фонд енергоефективності вже розробив відповідну програму «ВідновиДім», яка має бути затверджена найближчим часом. Реалізація Програми передбачається за підтримки Європейського Союзу. На першому етапі ЄС планує виділити на її реалізацію 5 млн євро.

Передбачається, що в межах Програми заявникам надаватимуть ОСББ гранти на будівельні роботи (послуги), які включатимуть вартість матеріалів та обладнання, необхідних для проведення часткових ремонтних робіт у пошкоджених багатоквартирних будинках. Будівельні роботи (послуги), які визначатиме Наглядова рада Фонду, зокрема, можуть включати заміну або ремонт вікон і дверей, ремонт покрівлі, фасаду будівлі, дахової котельні, індивідуального теплового пункту або інших елементів системи теплопостачання будинку та інших внутрішніх інженерних систем будинку тощо. https://cutt.ly/LMstGcT

- Нідерланди нададуть Україні кредит на суму до 200 млн євро на пільгових умовах – затверджено основні умови отримання кредиту.

https://mof.gov.ua/uk/news/netherlands_will_provide_ukraine_with_eur_200_million_loan_on_concessional_terms-3711; https://cutt.ly/VMsyyXD

- Ухвалено рішення про підписання Додаткової угоди до Угоди про позику на суму 150 млн євро, яку було укладено 7 квітня 2022 року між КМУ та Кредитною установою для відбудови (KfW) в рамках проекту «ММСП-Фінансування Covid-19».

У рамках Додаткової угоди обслуговування позики пропонується призупинити до кінця 2022 року та у 2023 році. Сплата сум з обслуговування позики обсягом 150 млн євро буде перенесена на 2027-2031 роки та сплачуватиметься 10 рівними частинами. Це дозволить зменшити боргове навантаження на державний бюджет у частині видатків з обслуговування державного боргу за позикою KfW.

https://mof.gov.ua/uk/news/uriad_skhvaliv_rishennia_pro_pidpisannia_dodatkovoi_ugodi_do_ugodi_pro_poziku_mizh_kabinetom_ministriv_ukraini_ta_kfw-3712

https://cutt.ly/BMspOD3

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pidpisannya-dodatkovoyi-ugodi-do-ugodi-pro-poziku-na-sumu-150-000-000-s1005-111122 - розпорядження КМУ від 11 листопада 2022 р. №1005-р

Департамент з питань бюджету та оплати праці