maxresd 100423

1). Мінфін інформує:

У січні ‒ березні 2023 року із держбюджету на соцвиплати було спрямовано 117,3 млрд грн, зокрема у березні – 40,7 млрд гривень, зокрема:

- 68 млрд грн – на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду, із них у березні – 22,7 млрд грн;

- 25,8 млрд грн –на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, із них у березні – 9 млрд грн;

- 17,2 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей та надання пільг і житлових субсидій громадянам, із них у березні – 6,6 млрд грн;

- 6 млрд грн – на соціальний захист дітей та сім’ї, із них у березні – 2,1 млрд грн;

- 0,3 млрд грн – на соціальний захист осіб з інвалідністю, із них у березні – 0,3 млрд гривень.

6 квітня відбулася презентація Програми з підтримки фінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств «Додай енергії твоєму бізнесу». Фінансування Програми передбачено на суму 7 млн євро у межах Проекту Уряду Німеччини «Рефінансування енергоефективних інвестицій малих та середніх підприємств України через фінансовий сектор», наданої через Німецький банк розвитку KfW, та за підтримки ЄС.

Головна мета Програми – підтримка фінансування енергоефективних інвестицій бізнесу з метою зменшення споживання енергії та викидів СО2, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємств та захисту довкілля.

5 квітня Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін та заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев спільно із представниками шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SALAR) обговорили перспективи подальшої співпраці та можливі скоординовані дії щодо продовження реформи бюджетної децентралізації.

Денис Улютін наголосив на важливості питання бюджетної децентралізації, оскільки у 2022 році місцеві бюджети мали належний фінансовий ресурс, що дало змогу бути готовими до викликів сьогодення, а також запропонував представникам проекту долучитися до процесу удосконалення механізму горизонтального вирівнювання з метою зменшення диспропорцій між територіями.

Зі свого боку заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев повідомив, що завдяки спільній роботі із проектом SALAR було запроваджено формулу розподілу освітньої субвенції.

-За перший квартал 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 103,8 млрд грн, що на 17,1 млрд грн (+19,7%) більше порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Основними доходами загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) за перший квартал 2023 року були, зокрема: 68,2 млрд грн – податок на доходи фізичних осіб (ПДФО); 13,5 млрд грн – єдиний податок; 7,9 млрд грн –  плата за землю; 1,9 млрд грн – податок на нерухоме майно. За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.

2). Мінреінтеграції: У березні Мінреінтеграції перерахувало 15,7 млн гривень на допомогу переселенцям, які евакуювалися потягами. Після прибуття до місця призначення евакуйовані відразу на вокзалі отримують фінансову допомогу від держави. Дорослим виплачують по 2 тис. гривень, дітям та особам з інвалідністю – по 3 тис. гривень. Гроші безпосередньо людям видає Укрпошта.

Нагадаємо, якщо ви плануєте евакуюватися, то можете звертатись на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції: 15-48. Для повідомлень через месенджери WhatsApp/Telegram/Viber діє номер: (096) 078-84-33.

3). Міністерство у справах ветеранів України: Минулого року 53 ветерани–підприємці мали змогу отримати до 1 млн грн на розвиток власного бізнесу.

«Український ветеранський фонд, що працює при Мінветеранів, проводить конкурсні грантові програми для ветеранів–підприємців, членів їхніх сімей та родин полеглих Воїнів. Завдяки таким проектам у 2022 році 53 особи мали змогу отримати фінансування у розмірі від 500 тисяч до 1 мільйону гривень на розвиток власної справи», – повідомила у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час прямого ефіру Національного марафону «Єдині новини».

Нещодавно Український ветеранський фонд Мінветеранів розпочав конкурсну грантову програму для розвитку ветеранського бізнесу «Варто робити своє», переможці якого отримають від 500 тис. грн до 1,5 млн грн на ведення власної справи.

За ініціативи Мінветеранів на порталі Дія.Бізнес з’явився розділ для ветеранів-підприємців та їхніх родин, в якому вони можуть знайти всю необхідну інформацію щодо розвитку та підтримки власної справи.

Детальніше про програми, умови та перелік необхідних документів на участь у програмах фінансування – на офіційному сайті Українського ветеранського фонду Мінветеранів:https://veteranfund.com.ua/contests/varto-do-own/

4). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України: Майже 23 тисячі українців подали заявки для участі в урядовій програмі грантів єРобота. Нагадаємо, єРобота – це урядова програма безповоротних грантів для створення та розвитку власного бізнесу. Наразі прийом заявок на усі напрямки програми триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія (https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/yerobota). Для цього необхідно заповнити відомості про себе в електронній формі та додати бізнес-план, зразок якого можна завантажити на порталі. Детальніше з умовами можна ознайомитися на сайтіhttps://erobota.diia.gov.ua.

5). Національне агентство України з питань державної служби інформує:

- 19 квітня о 10:00 відбудеться Презентація звіту за результатами опитування «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в публічному секторі України». Опитування було проведено НАДС спільно з Урядовою уповноваженою з ґендерної політики за підтримки Проєкту «Європейський Союз за ґендерну рівність: Служба допомоги реформам» та Навчально-наукового центру прикладної соціології Соціоплюс КПІ ім Ігоря Сікорського. В дослідженні взяли участь понад 21 тис публічних службовців з 79 ЦОВВ.

Під час презентації також буде озвучено рекомендації для внесення змін до документів, політик та процедур з метою формування культури рівних прав та можливостей, унеможливлення та попередження всіх форм дискримінації на державній службі України.

Онлайн-трансляція: https://www.youtube.com/watch?v=xXk_TAjec-Y

- НАДС запрошує долучитися до розробки Збірника порад з формування безбар`єрності на робочому місці.

Наразі НАДС спільно з ПРООН розпочинають розробку Збірника порад з формування безбар`єрності на робочому місці. Він покликаний допомогти державним органам та органам місцевого самоврядування вибудовувати безбар’єрне середовище та врахувати при цьому потреби кожного працівника.

Долучитися можна заповнивши реєстраційну форму за посиланням https://forms.gle/MHNqbKVSXA2382Fq5 - до 18 квітня 2023 року.

До 21 квітня 2023 року серед учасників, які подали свої анкети, буде проведено відбір та запрошено до команди співавторів Збірника.

6). Держпраці інформує:

- У Рівному під час круглого столу з роботодавцями надано практичні поради щодо дотримання вимого трудового законодавства. Зокрема, з метою запобігання порушень законодавства у сфері праці та зайнятості роботодавцям було надано практичні поради та консультації з питань дотримання зарплатних та соціальних гарантій перед працівниками під час дії воєнного стану.

- На Сумщині дбають про забезпечення гендерної рівності у сфері праці.

Фахівці управління інспекційної діяльності у Сумській області під час превентивних заходів наголошують роботодавцям та надають рекомендації щодо ефективних засобів дотримання законодавства про працю в частині внесення до колективних договорів, угод/ положень, спрямованих на забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у трудових відносинах, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.01.2020 №56.

Працівникам та роботодавцям пояснюють, що дискримінація за ознакою статі у соціально-трудових відносинах проявляється через:

·                нерівний доступ до професійного навчання, підвищення кваліфікації та перепідготовки, у тому числі отримання досвіду практичної роботи;

·                нерівний доступ до оплачуваної праці та різних професій (занять), включаючи критерії відбору, умови найму та кар’єрного зростання;

·                необґрунтовану чи безпідставну нерівність в оплаті праці;

·                неоднакові умови праці та організації робочого часу;

·                нерівний доступ до отримання компенсацій та допомоги.

Зазначають, що будь-яке розрізнення, недопущення або будь-яка перевага відносно певної роботи, що ґрунтується на її специфічних вимогах, дискримінацією не вважається.

За підсумками засідання КМУ від 07 квітня 2023 року, зокрема:

- Підтримано законопроект, який передбачає, що компенсація за іпотечним кредитом не буде оподатковуватися. Наразі в Україні діє програма єОселя, якою можуть скористатися військовослужбовці, захисники України, медичні працівники, науковці, вчителі. Згідно із законопроектом, не потрібно буде сплачувати ані 18% податку на доходи фізичних осіб, ані 1,5% військового збору. Це зменшить фінансовий тиск на родини, які отримали житло та виплачують кредит. http://surl.li/gekyz

- Затверджено Стратегію формування системи переходу від військової служби до цивільного життя на період до 2032 року, а також План дій щодо допомоги ветеранам в адаптації на наступні два роки. Стратегія дозволить створити чіткий алгоритм і систему допомоги українським ветеранам-героям, аби забезпечити для них комфортні умови з першого дня після звільнення зі служби, допомогти із роботою чи створенням власного бізнесу. http://surl.li/gektm

Перехід від військової служби до цивільного життя – це інституційна реформа, яка дозволить якісно здійснювати управління людськими ресурсами в безпековій і оборонній сфері. http://surl.li/gekmt

- Внесено зміни до порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок війни, та членам їхніх родин. Відтепер одноразова грошова допомога буде також призначатися та виплачуватися волонтерам, які надавали волонтерську допомогу Збройним Силам України чи іншим силовим структурам під час заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України і стали особами з інвалідністю внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) під час надання такої допомоги, та членам сімей загиблих з числа таких волонтерів. http://surl.li/gekiz

- Схвалено Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Також затверджено відповідний операційний план на 2023-2025 роки. Прийняття нової Стратегії – це реагування держави на виклики масового переміщення населення, спричинені повномасштабною агресією рф. Нею передбачена державна підтримка ВПО на всіх етапах – від евакуації, у процесі соціальної адаптації на новому місці й до моменту повернення до місця постійного проживання.  http://surl.li/gejws

- Ухвалено рішення про утворення бюджетної установи «Центр гуманітарного розмінування». http://surl.li/gelax

- Ухвалено Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони та Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони.   http://surl.li/gekwu

Департамент з питань бюджету та оплати праці