IMG 20230421 WA001 210423

1). Мінфін інформує:

- За січень–березень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду Державного бюджету становить 636,3 млрд грн. У березні видатки становили 225,2 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано на оплату праці з нарахуваннями або 43,4% від загального обсягу видатків, витрачених за січень–березень 2023 року – 276,4 млрд грн (у березні – 87,4 млрд грн). Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 216 млрд грн (у березні – 67,3 млрд грн).

НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення перераховано 32,9 млрд гривень; 135,9 млрд грн (у березні – 48,6 млрд грн) спрямовано на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 21,4% від загального обсягу видатків; 35,3 млрд грн (у березні – 15,9 млрд грн) – на трансферти місцевим бюджетам або 5,5% від загального обсягу; 24,2 млрд грн (у березні – 11,5 млрд грн) – на обслуговування державного боргу або 3,8% від загального обсягу.

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 59 542 кредити на загальну суму 188,89 млрд грн, а за період дії воєнного стану в Україні у рамках Програми укладено 24 720 кредитних договорів на загальну суму 99,27 млрд грн.

2). Мінреінтеграції: Освітня онлайн-платформа Prometheus створила безкоштовний навчальний курс для ВПО. Він розроблений експертами громадських організацій, які опікуються правами постраждалих від війни осіб. На платформі зібрано корисну інформацію про соціальні гарантії, юридичні консультації, медичне забезпечення, працевлаштування й освіту.

Навчальний курс допоможе внутрішнім переселенцям швидше інтегруватися у нові громади та буде корисний не тільки для ВПО, а й для представників організацій, які надають допомогу, консультації та підтримку ВПО.

Як зареєструватися на навчальний курс «Що має знати внутрішньо переміщена особа?» – деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/04/17/v-ukrayini-stvoryly-bezkoshtovnyj-onlajn-kurs-dlya-vpo/

3). Мінсоцполітики в рубриці #ЯкЦеПрацює відповідає на питання: «Хочу припинити отримання допомоги на проживання, але без припинення перебування на обліку ВПО. Як можна це зробити?» необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації як внутрішньо переміщеної особи із заявою про відмову від допомоги, в якій вказати ПІБ, РНОКПП, номер довідки про взяття на облік ВПО (як особисто так і поштою).

Зверніть увагу! Якщо ви скасуєте довідку ВПО через застосунок Дія, то вас буде знято із обліку ВПО та припиняться виплати, які з цим пов'язані.

4). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

- Денис Шмигаль підбив підсумки робочого візиту до Канади та США. За його словами, союзники підтвердили, що вони будуть підтримувати Україну стільки, скільки потрібно — до повної перемоги. Крім того, було досягнуто осяжних результатів, які зроблять Україну сильнішою. Зокрема, за словами Глави Уряду, отримали підтвердження, що нова програма з МВФ є частиною довгострокової підтримки на загальну суму 115 млрд доларів. Це кошти, які забезпечать стабільність нашої економіки та фінансової системи. http://surl.li/glqfr

- Світовий банк стане одним із ключових партнерів у відновленні України. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 18 квітня. За його словами, Україна домовилася активізувати спільні тематичні програми для відбудови нашої країни вже зараз. У сфері енергетики – це проект Re-Power на 500 млн доларів. У сфері транспортної інфраструктури RELINC. Бюджет програми 585 млн доларів. У сфері охорони здоров’я та відновлення лікарень – проект Heal Ukraine. Загальний обсяг програми – 368 млн доларів.

Крім того, Україна домовилася із групою Світового банку про Спеціальну програму для реагування на виклики та для відновлення України. Завдяки цій програмі Україна залучить від МБРР до 6 млрд доларів додаткового фінансування.

Ці кошти підуть на відновлення об’єктів критичної, соціальної та транспортної інфраструктури. Тепер очікуємо затвердження програми та її старт уже цього року.  http://surl.li/glsqg

- Прем’єр-міністр, Офіс реформ та ЄБРР обговорили співпрацю у відновленні та впровадженні реформ. https://www.kmu.gov.ua/news/premier-ministr-ofis-reform-ta-iebrr-obhovoryly-spivpratsiu-u-vidnovlenni-ta-vprovadzhenni-reform

5). НАДС інформує:

- 19 квітня відбулася презентація проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 6504), підготовленого до другого читання.Деталі за посиланням: https://bit.ly/41y866e

Подивитися презентацію можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=o3NzSLKcyH0 .

- Представлено звіт щодо опитування «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на державній службі України».

Опитування було проведено НАДС спільно з Урядовою уповноваженою з ґендерної політики за підтримки Проєкту «Європейський Союз за ґендерну рівність: Служба допомоги реформам» та навчально-наукового центру прикладної соціології Соціоплюс КПІ ім Ігоря Сікорського.

З результатами опитування можна ознайомитися тут: https://bit.ly/3KQvPb9

- Під час координаційної зустрічі Голови НАДС Наталії Алюшиної із представниками Консультативного комітету Проєкту ООН Жінки «Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україні» було обговорено спільні проекти, їхні результати, а також плани на майбутнє.

6). МОЗ інформує:

- На сьогодні вже 4 538 внутрішньо переміщених медиків скористались можливістю працевлаштуватися у медзакладі іншого регіону. Механізм працевлаштування для медиків-переселенців:

МОЗ нагадує, що знайти потрібну вакансію можна за посиланням на порталі вакансій для медичних працівників: https://work.moz.gov.ua/

7). Державна служба якості освіти України:

- 19 квітня презентовано результати дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у 2022/2023 навчальному році, проведеного Державною службою якості освіти України за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні».

Дослідженням було охоплено 150 шкіл з усіх областей України. За результатами дослідження було з’ясовано, як працюють заклади освіти в умовах воєнного стану та як війна вплинула на доступ дітей до освітнього процесу. Автори дослідження також визначили професійні та організаційні виклики, потреби, з якими зіткнулися заклади освіти і педагогічні працівники в умовах війни, зібрали інформацію про рівень технічного забезпечення учасників освітнього процесу, дослідили, якими, на думку педагогів, є результати навчання учнів.

За підсумками засідання КМУ від 18 квітня 2023 року, зокрема:

- Затверджено порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування:

·      за створення нових робочих місць;

·      за прийом на роботу офіційно зареєстрованих безробітних.

Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко зазначила, що новий механізм запроваджує економічні стимули для працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця, а також сприятиме створенню нових робочих місць.

Затверджена постанова КМУ, передбачає виплату компенсації у розмірі 50% фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштовану особу на нове робоче місце. Компенсація виплачуватиметься роботодавцям, які протягом року виплачують працівникам заробітну плату в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат.

За умови збереження такого рівня заробітної плати виплата компенсації здійснюватиметься за кожну працевлаштовану особу впродовж наступних 12 місяців за рахунок коштів держбюджету, передбачених в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Цей механізм запрацює з 1 січня 2024 року.

Також встановлюються компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця.

Суб’єктам малого підприємництва будуть надавати компенсації у розмірі фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштованого на нове робоче місце зареєстрованого безробітного, який був направлений центром зайнятості. Компенсація виплачуватиметься за умови, що строк працевлаштування становитиме не менше ніж на 2 роки і виплачуватиметься кожний другий місяць впродовж цього періоду. Планується, що цей механізм запрацює вже цього року.

http://surl.li/glsti; https://cutt.ly/u78okmu

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-nadannia-robotodavtsiam-kompensatsii-iedynoho-vnesku-na-zahalnooboviazkove-derzhavne-sotsialne-strakhuvannia-za-pratsevlashtuvannia-na-novi-robochi-mistsia-i180423-338 - постанова КМУ від 18 квітня 2023 р. № 338

- Створено Координаційний штаб з питань реалізації прав внутрішньо переміщених осіб, покликаний посилити взаємодію органів виконавчої влади у питаннях інтеграції ВПО за новим місцем проживання (йдеться, зокрема, про розвиток потенціалу приймаючих громад для забезпечення ВПО передбаченими законодавством адміністративними, соціальними та культурними послугами). http://surl.li/glqgi

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-utvorennia-koordynatsiinoho-shtabu-z-pytan-za-a330 - постанова КМУ від 18 квітня 2023 р. № 330

- Удосконалено механізм виплати державної допомоги евакуйованим із небезпечних регіонів. Гарантовані грошові виплати зможуть отримувати як люди, які виїжджають евакуаційними потягами, так і ті, хто виїжджають спеціальними евакуаційними автобусами. Повідомляти про евакуацію слід завчасно до органів місцевої влади. Люди гарантовано отримають одноразову фінансову допомогу у розмірі 2 тис. гривень на дорослого і 3 тис. гривень на дітей віком до 18 років та осіб з інвалідністю. Докладніше: http://surl.li/glsrd

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-deiakykh-postanov-kabinetu-a347 - постанова КМУ від 18 квітня 2023 р. № 347

- Врегульовано питання призначення допомоги при народженні дитини батькам, які через війну виїхали за кордон. Відтепер батьки, у яких з’явився малюк під час їхнього тимчасового перебування за межами України, можуть дистанційно подати документи на призначення допомоги при народженні дитини. http://surl.li/glsrs

- Уряд підтримав рішення для реалізації проектів відновлення на Київщині та Миколаївщині. Затверджено проект угоди із «Сітібанком», яка дозволить Україні отримати 31 млн євро на відбудову шести мостів і шляхопроводів. Це проекти в Київській області, які покращать логістику та сприятимуть поверненню життя на деокуповані території. Крім того, Уряд схвалив рішення, що дозволить продовжити проект із Європейським інвестиційним банком для відновлення «Миколаївводоканалу». http://surl.li/glsqp

- Прийнято постанову КМУ, якою розширено перелік пріоритетних видатків, за якими здійснюються платежі казначейством та його територіальними органами в особливому режимі в умовах воєнного стану.

Прийнята постанова надасть можливість своєчасно здійснювати платежі на відновлення пошкоджених або знищених внаслідок збройної агресії об’єктів, що забезпечують життєдіяльність територіальних громад. http://surl.li/glstb

- Військово-лікарські комісії працюватимуть на базі цивільних медзакладів за Програмою медгарантій. Ухвалено постанову щодо впровадження нового пакета в рамках Програми медичних гарантій – «Медичний огляд осіб, який проводиться при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки». Докладніше: http://surl.li/glspu

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zminy-do-poriadku-realizatsii-prohram-a343 - постанова КМУ від 18 квітня 2023 р. № 343

- 76 студентів та 15 аспірантів отримуватимуть стипендії Кабінету Міністрів України – прийнято відповідне розпорядження КМУ.

Обдаровані студенти-магістранти закладів вищої освіти отримуватимуть академічні стипендії у розмірі 4 тис. грн протягом поточного семестру, аспіранти – 8 583 грн 60 коп. протягом року. http://surl.li/glssy

Передбачено можливість виплати пенсій українцям, які тимчасово проживають за кордоном, міжнародними переказами через Укрпошту. https://www.kmu.gov.ua/news/minreintehratsii-pensionery-iaki-znaishly-prykhystok-za-kordonom-zmozhut-otrymuvaty-pensiiu-shliakhom-mizhnarodnoho-perekazu

Затверджено постанову КМУ від 18 квітня 2023 р. № 343 «Про внесення зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» - передбачено пакет медичних послуг «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки» із закладами охорони здоров’я комунальної форми власності, які визначені Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями (військовими адміністраціями).

- Уряд ухвалив постанову про використання Платформи реєстрів. Завдяки використанню Платформи реєстрів міністерства, центральні органи виконавчої влади, державні підприємства, установи та організації матимуть можливість швидко й зручно створювати і керувати публічними реєстрами. Вона покликана підвищити ефективність надання державних послуг у режимі онлайн. https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-ukhvalyv-postanovu-pro-vykorystannia-platformy-reiestriv

Департамент з питань бюджету та оплати праці