1647672876 613x321 2 0 

1). Мінреінтеграції інформує:

- Підтримка внутрішньо переміщених осіб має здійснюватися як на центральному, так і на регіональному рівні.

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося засідання Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Обговорено питання умов життя й інтеграції у громади внутрішніх переселенців.

ОВА прозвітували щодо стану створення Координаційно-консультативних центрів у регіонах та стан підготовки програм з підтримки ВПО.

Довідково: перший в Україні Координаційно-консультативний центр підтримки цивільного населення почав роботу у Миколаєві. Робота центру буде спрямована на вирішення питань соціального захисту, зокрема забезпечення житлом і сприяння зайнятості постраждалого населення, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги.

За інформацією Мінсоцполітики, станом на 31 травня повністю погашено заборгованість по виплатах допомоги на проживання ВПО.

https://minre.gov.ua/2023/06/03/pidtrymka-vnutrishno-peremishhenyh-osib-maye-zdijsnyuvatysya-yak-na-czentralnomu-tak-i-na-regionalnomu-rivni/

https://minre.gov.ua/2023/06/02/pershyj-v-ukrayini-koordynaczijno-konsultatyvnyj-czentr-pidtrymky-czyvilnogo-naselennya-pochav-robotu-u-mykolayevi/

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук в Дніпрі відбулася нарада з регіональною та місцевою владою щодо проблемних питань внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Дніпропетровської області. В ході наради обговорювались питання підтримки ВПО.

Керівництво Дніпропетровської ОВА повідомило, що для ВПО забезпечено своєчасні виплати соціальної допомоги. Так, за січень – травень 2023 року виплачено 4,4 млрд гривень.

Також йшлося про Координаційно-консультативний центр підтримки цивільного населення, який найближчим часом буде створено. Центр координуватиме надання широкого спектру допомоги (психологічна, юридична, адміністративна, фінансова допомога, підтримка з житлом та працевлаштуванням тощо).

https://minre.gov.ua/2023/06/04/iryna-vereshhuk-provela-naradu-z-regionalnoyu-ta-misczevoyu-vladoyu-dnipropetrovshhyny/

Ірина Верещук провела нараду з керівництвом Луганської та Донецької областей. Обговорено плани невідкладних дій зі стабілізації та реінтеграції областей після їх деокупації. Детальні плани розробляються за такими напрямами, як безпека, відновлення роботи органів державної влади, гуманітарне реагування, медичне реагування, відновлення інфраструктури, економіка, соціальний захист тощо. https://minre.gov.ua/2023/06/03/do-deokupacziyi-ta-reintegracziyi-donechchyny-ta-luganshhyny-mayemo-gotuvatysya-zazdalegid-iryna-vereshhuk/

- Відбулося засідання Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. Зокрема, обговорено збереження робочих місць для вчителів на деокупованих і прикордонних з росією територіях. Ірина Верещук доручила детально розібратися із ситуацією та вжити заходів для того, аби зберегти робочі місця для вчителів. https://minre.gov.ua/2023/06/05/vidbulosya-zasidannya-koordynaczijnogo-shtabu-z-pytan-zahystu-prav-dytyny-v-umovah-voyennogo-stanu-2/

На нараді під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук обговорювали питання кадрів для деокупованих територій. Зокрема, для освітньої та медичної галузей. Також обговорили кадровий резерв працівників для держустанов. https://minre.gov.ua/2023/06/02/vmotyvovanyj-kadrovyj-rezerv-bude-golovnoyu-rushijnoyu-syloyu-reintegracziyi-nashyh-terytorij-iryna-vereshhuk/

2). НАДС: Наталія Алюшина розповіла про кадрове забезпечення деокупованих територій в рамках експериментального проєкту.

01 червня розпочалася серія обговорень, присвячених крокам після деокупації територій України. Заходи організовані за підтримки урядів Великої Британії, Канади, США, Фінляндії, Швеції та Швейцарії в рамках Фонду «Партнерство за сильну Україну» та у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Перший захід був присвячений питанням підготовки та перших кроків після деокупації. 

Голова НАДС Наталія Алюшина стала однією зі спікерок тематичної панелі, що присвячена питанням  кадрового забезпечення. Її виступ був присвячений питанням забезпечення кваліфікованими кадрами деокупованих територій в рамках спільного експериментального проєкту з Мінреінтеграції України. 

Докладніше: https://nads.gov.ua/news/nataliia-aliushyna-rozpovila-pro-kadrove-zabezpechennia-deokupovanykh-terytorii-v-ramkakh-eksperymentalnoho-proiektu

https://nads.gov.ua/news/v-ukraini-rozpochato-realizatsiiu-eksperymentalnoho-proiektu-iz-stvorennia-rezervu-pratsivnykiv-dlia-deokupovanykh-terytorii

3). Мінсоцполітики інформує:

- 31 травня Україна та Швеція підписали Меморандум щодо співпраці в соціальній сфері. Він передбачає співпрацю в сферах розвитку сімейних форм виховання, запобігання виникненню випадків експлуатації, жорстокого поводження, недбалого ставлення та насильства щодо дітей та інтеграції соціальних послуг, орієнтованих на найвразливіші верстви населення.

https://www.msp.gov.ua/news/22861.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02Mx8B8LUKvZm68aMefHPTLGjouBYxBYeUkktMoX9r1n22ungwcLgsrsdPUbu3dqsDl

У Швеції відбулася пресконференція за участю Міністерки соціальних служб Швеції Камілли Вальтерссон Грьонвалль, Віцепрезидентки Єврокомісії, єврокомісарки з демократії і демографії Дубравки Шуіци та Міністерки соціальної політики Оксани Жолнович.

Сторони обговорили об’єднання зусиль у напрямі реконструкції української системи соціального захисту, зокрема захисту дітей. 

Детальніше за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22869.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0fUsV5AKAdy5LdDKe3McP6rFpDmkjEwiv8wMQutAS36A1SRUhEvs2tA8anpA2ZPS3l

- У рамках Соціального форуму в Португалії, Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович зустрілася з представниками Європарламенту. У фокусі обговорень було фінансування програм соціального захисту, що наразі впроваджуються в Україні. https://www.kmu.gov.ua/news/oksana-zholnovych-zustrilas-z-predstavnykamy-ievroparlamentu

- Оксана Жолнович обговорила співпрацю з Генеральним секретарем «Європейської конфедерації профспілок».

Європейські організації можуть сприяти розвитку українських соціальних програм і сервісів, а також надавати технічну допомогу для розвитку системи соціального захисту вразливих груп населення.

Ці питання обговорили Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович та Генеральний секретар «Європейської конфедерації профспілок» (ETUC – European Trade Union) Естер Лінч під час робочої зустрічі в Португалії.

Генеральна секретарка Естер Лінч підкреслила, що ETUC має на меті побудувати міцні стосунки з Міністерством соціальної політики України, розширити можливості партнерства, а також розвинути спільний соціальний діалог. Делегація ETUC планує приїхати до України для налагодження подальшої співпраці, зазначила вона.

https://www.kmu.gov.ua/news/oksana-zholnovych-obhovoryla-spivpratsiu-z-heneralnym-sekretarem-ievropeiskoi-konfederatsii-profspilok

4). Мінветеранів інформує: Області зможуть долучитись до пілотного проекту помічників ветеранів за власною ініціативою. Про це повідомила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час наради з головами районних військових адміністрацій, керівниками органів місцевого самоврядування в межах робочої поїздки на Одещину.

Юлія Лапутіна наголосила, що ветеранська політика – є одним із головних пріоритетів діяльності Уряду, адже після здобуття Україною перемоги у війні додому повернеться велика кількість Захисників і Захисниць. І завдання держави та суспільства – безпроблемно реінтегрувати українських Воїнів у мирне життя у своїх громадах, створивши для цього всі необхідні умови.

https://www.kmu.gov.ua/news/yuliia-laputina-oblasti-zmozhut-doluchytys-do-pilotnoho-proektu-pomichnykiv-veteraniv-za-vlasnoiu-initsiatyvoiu

5). Мінфін інформує: За оперативними даними Державної казначейської служби, за травень 2023 року до загального фонду держбюджету надійшло 184 млрд гривень.

Серед платежів, справляння яких контролюють податкові та митні органи, основні надходження були отримані за рахунок, зокрема: 28,5 млрд грн – податку на прибуток підприємств; 14,1 млрд грн – ПДФО та військового збору.

При цьому виконання місячного розпису доходів Державною податковою службою становило 109,1% (+ 8,4 млрд грн).

Іншим важливим джерелом доходів державного бюджету у травні цього року стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги (грантів): її обсяг  за підсумками місяця становив 45,7 млрд грн. Кошти надійшли від США.

Більш детальна інформація та інфографіка за посиланням: https://www.mof.gov.ua/uk/news/u_travni_do_zagalnogo_fondu_derzhavnogo_biudzhetu_nadiishlo_184_mlrd_grn-4038

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid035xvrDEEUo9X3XfUhiky1E2Bd7sCB7H8zM8XtiP6jeZeDG5amD7NDjHnBpq3QHAQXl

6). Державна податкова служба України інформує:

- До зведеного бюджету у січні – травні 2023 року надійшло 479,7 млрд гривень.

За оперативними даними надходження (сальдо) до зведеного бюджету у січні – травні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 479,7 млрд грн. До державного бюджету надійшло 303,1 млрд грн, до місцевих бюджетів – 176,6 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду держбюджету у січні – травні 2023 року становили 299,3 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 103,4 %, додатково до бюджету надійшло 9,9 млрд грн. При цьому на рахунки платників відшкодовано 61,7 млрд грн ПДВ.

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/681210.html

https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid02tQvchrw9FLeAAKaq6F2MoHvsWK2HMXZnWHAQ4nh9god15hfua2Df1NdorsArWoGQl

- Для отримання інформації щодо сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки) платник може скористатися меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua).

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» відображає: зведену інформацію по кожному виду податку (платежу); деталізовану інформацію по податку (платежу) в розрізі проведених операцій.

Докладніше: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/681515.html

https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid0GDoJiqiJKzDwJWveF7tXwJwjN1zPi75ZDY5DFYg2mzjzXteG4hLuNh8PpPRZftsql

9). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Денис Шмигаль та Президент Естонії Алар Каріс обговорили відновлення, військову та санкційну співпрацю. Зокрема, було акцентовано увагу на проектах відновлення, які реалізує Естонія (зокрема, відкриття дитячого садочка у м. Овруч на Житомирщині). http://surl.li/hotdd

10). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- Як підприємству-банкруту задовольнити виплату боргу із зарплати?

Насамперед банкрутом задовольняються вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати працюючим та звільненим працівникам банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам.

Відповідь Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці на запитання: «Підприємство-банкрут. Що з заборгованістю по заробітній платі?»: https://news.dtkt.ua/labor/compensation/83907-iak-pidprijemstvu-bankrutu-zadovolniti-viplatu-borgu-iz-zarplati

За підсумками засідань КМУ від 1 та 2 червня 2023 року, зокрема:

- З нагоди Дня захисту дітей Уряд провів позачергове засідання, під час якого ухвалив низку рішень, що спрямовані на посилення захисту прав та безпеки дітей в Україні. Також 1 червня Уряд ухвалив протокольне рішення про перевірку роботи всіх укриттів у країні. http://surl.li/hoacl

https://www.kmu.gov.ua/news/premier-ministr-uriad-ukhvalyv-nyzku-rishen-shcho-spriamovani-na-posylennia-zakhystu-prav-ditei

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-ukhvalyv-nyzku-postanov-dlia-zabezpechennia-zakhystu-prav-ditei 

- Ухвалено рішення про перерозподіл Тернопільській та Чернівецькій областям 14 млн грн субвенції на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я для фінансування утримання в дитячих будинках евакуйованих дітей. Також МОЗ доручено подати КМУ пропозиції щодо розподілу нерозподіленого залишку субвенції у сумі 23 793,8 тис. грн. http://surl.li/hnzoi

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pererozpodil-obsiahu-subventsii-z-derzhavnoho-a482r - розпорядження КМУ від 01 червня 2023 р. № 482-р

- Прийнято рішення утворити тристоронню делегацію для участі у 111-й сесії Міжнародної конференції праці. https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-uchast-trystoronnoi-delehatsii-u-111-i-sesii-mizhnarodnoi-konferentsii-t20623

- Затверджено Державну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року. http://surl.li/hoxvk

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0296siJZoNa1SLH39EdtZC5MAqN2e66yRJX1WALPizFJwgYn8xbw8yjKPbtgfmYP9jl

Департамент з питань бюджету та оплати праці