Скрін 1

17 травня 2024 року Міністерство економіки України провело чергову  міжвідомчу нараду з розгляду стану та перспектив погашення заборгованості із заробітної плати, а також вжиття заходів, спрямованих на її зменшення на підприємствах, в установах і організаціях, які:

- входять до сфери управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, Державної служби геології та надр України,

- розміщені на території Черкаської та Івано-Франківської областей.

Заслухано представників Мінстратегпрому, Держгеонадра, Черкаської та Івано-Франківської ОВА.

Також, в обговоренні проблем з виплатою заробітної плати на найбільших підприємствах-боржниках (відповідно до порядку денного наради) взяли участь представники Держпраці та профспілкової сторони.

У зв’язку зі зверненням профспілок в ході наради окремо розглянуто ситуацію із зарплатними боргами на ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» (підстава – звернення Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України та Об’єднаної організації профспілки «Карпатнафтохім» та сервісних служб від 3 квітня 2024 року, які СПО об’єднань профспілок було направлено до Мінекономіки).

Олександр ШУБІН, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, член Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) в черговий раз звернув увагу на необхідність посилення позовних дій при наявності у підприємств дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги, що провокує наявність та накопичення боргів з виплати заробітної плати; закликав підтримати проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця» (реєстр. № 9510 від 19.07.2023), який дозволить вирішити питання з підприємствами-банкрутами. Також, Олександр Шубін запропонував розглянути на наступній нараді питання щодо врегулювання проблем заборгованості із заробітної плати на ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», де ситуація із заборгованістю по зарплаті й далі погіршується.

Окреслили ситуацію щодо проблем діяльності підприємств ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» та ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» й виступили з пропозиціями Віктор ГАРМАШ, Голова Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України, голова профкому ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» та Олександра  ГРИНІВ, перший заступник Голови Ради профспілок Івано-Франківської області.

 Скрін 3

Департамент з питань бюджету та оплати праці