Наталія землянська 2

В умовах війни та посиленої мобілізації жінкам доводиться освоювати навички електрогазозварників, слюсарів, токарів, кранівників і водіїв крупногабаритного транспорту.

За словами Голови правління фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, голови Всеукраїнської профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів Наталії Землянської, дисбаланс попиту і пропозиції робочої сили, притаманний українському ринку праці впродовж останніх років, набув нових смислів.

Так, у січні-травні 2024 року з понад 335 тисяч осіб, які отримували послуги в службі зайнятості, 77% становили жінки (до початку великої війни — близько 55%) віком від 35 до 55 років, з вищою та професійно-технічною освітою, більше половини з яких проживають у місті.

Про це Наталія Землянська розповіла у коментарі виданню “Фокус”.

photo 2024 06 26 14 43 05

"У зв'язку з мобілізацією виникають труднощі з укомплектуванням вакансій за традиційно "чоловічими" професіями — будівельники, електрогазозварники, слюсарі, електромонтери, водії, і саме жінки в умовах війни посідають ці вакансії. Це сприяє розширенню гендерних ролей і змінює суспільні уявлення про можливості жінок у робочій сфері", — додала вона.

Експерт зазначає, що підприємства гостро потребують співробітників. І оскільки основну частку безробітних становлять жінки, їм намагаються технологічно полегшити функції, які раніше були фізично важкими.

Детальніше: https://focus.ua/uk/eksklyuzivy/653986-zhinki-ydut-pracyuvati-v-pidzemki-shcho-vidbuvayetsya-na-rinku-praci

Вл.інф.