Відповідно до плану роботи Федерація профспілок України проводить у квітні - травні двомісячник з виявлення роботодавців, що ухиляються від участі в колективних переговорах та укладення колективних договорів.

Метою проведення двомісячника є укладення колективного договору на кожному підприємстві, де діє профспілкова організація.

У ході проведення двомісячника профспілковими організаціями виявляються підприємства, установи і організації, власники або уповноважені ними органи яких ухиляються від участі в колективних переговорах та укладення колективних договорів (внесення змін до них), а також профспілкові організації, що не ініціюють колективні переговори, в тому числі на підприємствах, де від дати укладення колективного договору минув тривалий час.

Вищі, в порядку об’єднання, профспілкові органи нададуть практичну допомогу первинним організаціям зазначених підприємств, маючі на меті початок колективних переговорів та подальше укладення колективного договору.

За пропозиціями членських організацій Федерація профспілок України звернеться до органів, що здійснюють нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю щодо тих підприємств, де не вдалося розпочати колективні переговори в ході проведення двомісячника.

Федерацією профспілок України направлено лист членським організаціям з рекомендаціями щодо проведення двомісячника з виявлення роботодавців, які ухиляються від участі в колективних переговорах та укладення колективних договорів.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання