2013 088 012

Важливі питання соціально-економічного захисту людини праці розглянули 22 квітня учасники засідання СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок. Захід проходив під головуванням Голови СПО, Голови Федерації профспілок України Юрія Кулика.

Під час засідання СПО було розглянуто питання «Про внесення змін до ст.. 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня – Дня Покрови Пресвятої Богородиці – Дня українського війська)», а також «Про внесення змін до ст. 73 Кодексу законі про працю України (про свято Пакращі)».

Наголошувалось, що виключення 2 травня із переліку святкових днів не узгоджується з положеннями частини третьої статті 22 Конституції України, згідно з якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод, в тому числі права на відпочинок. Крім того першотравневі вихідні громадяни традиційно активно використовують для роботи на присадибних ділянках, благоустрою, упорядкування місця проживання.Тому було вирішено ці законопроекти не підтримувати та звернутися до Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці з відповідними листами.

Учасники засідання також заслухали та обговорили інформації про виконання рішення СПО об’єднань профспілок від 08.04.2013р. «Про подальші дії СПО об’єднань профспілок щодо врегулювання розбіжностей, що виникли під час ведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк», а також про звернення Мінсоцполітики стосовно позиції СПО об’єднань профспілок про надання власникам підприємств, які не входять до організації роботодавців та їх об’єднань права ведення колективних переговорів на галузевому (міжгалузевому) рівні.

Уточнено персональний склад профспілкових представників для участі у конференції МОТ.

Інформаційно-аналітичних центр ФПУ

2013 088 004