sud7

23 квітня 2013 року в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці відбулося засідання робочої групи з опрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки» (реєстр. № 2547 від 15.03.2013), який 4 квітня 2013 року було прийнято Верховною Радою України за основу.

Законопроектом пропонується допускати звільнення особи від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частинами першою-другою статті 175 Кримінального кодексу України, виключно у випадку, якщо така особа до притягнення до кримінальної відповідальності повністю виплатить заробітну плату, a також сплатить у повному розмірі пеню за період затримки виплати.

Розмір пені, що виплачується громадянам у зв’язку з невиплатою або затримкою виплати встановлюється в розмірі 0,5 відсотка від не отриманої суми заборгованості за кожний день затримки виплати.

З метою системного підходу відповідні зміни пропонується внести до Кодексу законів про працю України, Кримінального кодексу України та Закону України «Про оплату праці» в частині порядку виплати заробітної плати із порушенням строків.

Від профспілок у зазначеному засіданні взяли участь заступник Голови Федерації морських профспілок України Степаненко О.А, Секретар Центральної ради профспілки автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Цехмейструк В.Ф., завідувач відділу оплати праці департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ Морозова О.В.

Департамент виробничої політики та

колективно-договірного регулювання