426

23 квітня 2013 року відбулося друге засідання спільної робочої Комісії Сторін соціального діалогу з ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2014 рік.

Профспілкову сторону на зазначених переговорах очолює заступник Голови ФПУ, співголова робочої Комісії Кондрюк С.М.

Профспілкова сторона виступила з наступними пропозиціями:

1. Відповідно до Рішення СПО об’єднань профспілок, прийнятого 08.04.2013, розмір мінімальної заробітної плати визначати на 3 роки у 4 кроки:

1. 1) розмір мінімальної заробітної плати має відповідати розміру фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого Мінсоцполітики, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб;
  2. 2) розмір мінімальної заробітної плати з урахуванням єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб має відповідати фактичному прожитковому мінімуму, в складі якого вартість продуктів харчування повинна складати 40-45%;
  3. 3) розмір мінімальної заробітної плати повинен включати сімейну складову, яка полягає у забезпеченні достатнього життєвого рівні сім’ї працівника (орієнтовно коефіцієнт сімейної складової має складати 1,25);
  4. 4) розмір мінімальної заробітної плати повинен включати інвестиційну складову, яка полягає у забезпеченні накопичень з подальшим інвестуванням у житло, платні медичні та освітні послуги тощо.

2. Визначити середньозважений річний розмір мінімальної заробітної плати у 2014 році на рівні 1457 грн., встановивши наступні етапи її підвищення:

01.01. – 01.03. – 1364 грн.

01.04. – 30.09. – 1419 грн.

01.10. – 31.12. – 1625 грн.

3. Визначити розмір мінімальної заробітної плати у 2015 році з урахуванням сімейної складової. (За таких умов середньозважений річний розмір мінімальної заробітної плати у 2015 році становитиме 2151 грн.)

У зв’язку із суттєвими розбіжностями між підходами профспілкової сторони та сторони роботодавців, яка полягає в тому, що зростання розміру мінімальної заробітної плати грудня 2013 року до грудня 2014 року має відповідати зростанню індексу споживчих цін, профспілкова сторона запропонувала інформувати керівників сторін соціального діалогу про відсутність компромісної позиції.

Крім того, враховуючи активізацію бюджетного процесу, зокрема те, що Кабінетом Міністрів України подано на розгляд до Верховної Ради України проект Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, профспілкова сторона запропонувала вважати переговори вичерпаними.

За результатами засідання було прийнято рішення продовжити переговори за ініціативи однієї із сторін у разі наявності пропозицій по зближенню позицій.

Департамент виробничої політики та
колективно-договірного регулювання