2013 096 014

 

Практику проведення страйків в Україні та шляхи вдосконалення вирішення колективно-трудових спорів і конфліктів обговорили 26 квітня учасники фахової дискусії, що відбулася у Будинку спілок.

У заході взяли участь представники всеукраїнських репрезентативних об’єднань профспілок, членських організацій ФПУ, фахівці апарату ФПУ.

Заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк відкриваючи засідання, закликав усіх до плідної роботи з метою напрацювання пропозиції щодо оптимального вирішення трудових спорів.

- Нам потрібно віднайти найбільш ефективну формулу для вирішення колективних спорів і конфліктів, - зазначив він, - у подальшому наші спільні напрацювання будуть подані у вигляді пропозицій до Концепції нової моделі по вирішенню трудових спорів та можуть увійти до нового Трудового кодексу.

Під час обговорення проблеми йшлося про те, що як правило конфлікти виникають у наслідок довготривалого невиконання вимог працівників, у випадках, коли на них не реагують роботодавці, а також профспілки у своїй роботі витрачають усі можливі методи попередження конфлікту.

Присутні дійшли спільної думки про те, що схема вирішення трудових спорів має бути недовготривалою, конструктивною і результативною. А також універсальною, тому що значна частина конфліктів й навіть страйків відбувається хаотично – організується й проводиться без участі профспілок.

До дискусії в Києві за допомогою «Скайпу» з Донецьку приєднався Віталій Кузьменко - голова профспілкового комітету шахти «Трудівська», що входить до Державної холдингової компанії «Донвугілля».

Він детально розповів про досвід колективу шахти щодо вирішення довготривалого колективного трудового спору, який виник через не вирішення надважливих для працівників питань стосовно розміру зарплати, рівня тарифних ставок, забезпечення шахтарів засобами індивідуального захисту, дотримання вимог щодо охорони праці тощо.

Таки чином, за допомогою новітніх інформаційних технологій, вдалося наблизити суто теоретичну розмову до практичної ситуації, яка турбує людей конкретного трудового колективу.

У інформаційній записці, підготованої фахівцями Департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ, яку було роздано учасникам дискусії, змістовно повідомляється про законодавчі засади проведення страйків, їх різновиди, представлено схеми проведення акцій протесту та вирішення колективних трудових спорів примирною комісією та трудовим арбітражем.

У розділі, присвяченому практиці проведення страйків в Україні, говориться про те, що у нас в порівнянні з іншими країнами, інститут колективних трудових суперечок (складовою частиною якого є страйк) знаходиться в стадії становлення та активного розвитку. За останні 5 років кількість страйків і акцій соціального протесту залишається на одному й тому рівні: так - з 2008 року щорічно по країні фіксується від 10 до 14 страйків та від 20 до 40 акцій протесту, які відбуваються у законодавчо встановлений спосіб.

Основними причинами проведення таких акцій в Україні стають заборгованість із виплати заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної заробітної плати, незадовільні умови праці, недотримання власниками правил техніки безпеки та ін.

У матеріалах також були наведені конкретні приклади розв’язання конфліктних ситуацій на вітчизняних підприємствах, а саме:

- тресті "Луганськшахтопроходка";

- Луцькому підприємстві електротранспорту;

- комунальному підприємстві "Алчевськпастранс";

- комунальним підприємством «Шляховик» міста Знам'янка Кіровоградської області та ін.

За визнанням учасників фахової дискусії, вона виявилась дуже цікавою, інформативною і надала нового імпульсу у роботі профспілок.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 096 007

 

2013 096 002

 

 

2013 096 008

 

2013 096 003

 

2013 096 010