zarpl

 

 

У зв’язку з проведенням Року боротьби профспілок проти нелегальної зайнятості та «тіньової» виплати заробітної плати  Голова ФПУ Кулик Ю.М. звернувся до  Прем’єр-міністра України Азарова М.Я.


         У зверненні зазначено, що в рамках боротьби профспілок проти нелегальної зайнятості та «тіньової» виплати заробітної плати Федерацією профспілок України проводяться тематичні зустрічі з представниками трудових колективів, роботодавців, центральних органів виконавчої влади, науковців та експертів з метою виявлення причин такого явища та оцінки його наслідків.

Під час однієї з таких зустрічей з’ясувалось, що за результатами спостережень Пенсійного фонду України за лютий 2013 року в м. Києві близько 186 тис. працюючих (або кожен одинадцятий) отримує заробітну плату в розмірі меншому за мінімальну заробітну плату при повному робочому місяці. 37,6% роботодавців нараховують своїм працівникам заробітну плату на рівні та менше мінімальної. Поряд з цим, понад 9 тис. керівників фінансово-спроможних компаній приватного сектору у звітах фіксують розмір власної заробітної плати, нижчий за мінімальний. Як наслідок, втрати Пенсійного фонду в м. Києві становили в лютому поточного року близько 37 млн. грн.

На жаль, така ситуація характерна не тільки для підприємств Києва, але й для більшості українських підприємств. Від «тіньової» виплати заробітної плати втрачає в першу чергу держава, оскільки основну частину надходжень до Пенсійного фонду складають надходження від фонду оплати праці. З іншого боку, «нелегальна» заробітна плата позбавляє працівника соціальних гарантій як протягом трудової діяльності, так і після досягнення пенсійного віку.

Усвідомлюючи загрозливі наслідки «тінізації» заробітної плати, Федерація профспілок України звертається з ініціативою, яка полягає в заохоченні соціально-орієнтованого бізнесу, з однієї сторони, та посиленні державного контролю за підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, фізичними особами, які використовують найману працю, працю фізичних осіб та зловживають правами працівників, з іншої сторони.

З цією метою пропонується запровадити регулярні комплексні перевірки контролюючими органами підприємств, де середня заробітна плата нижча за середню по регіону, та відповідно зменшити їх кількість для тих підприємств, де роботодавець сплачує заробітну плату вищу за середню.

Юрій Миколайович Кулик висловив надію на те, що спільні зусилля Уряду та профспілок у кінцевому результаті матимуть позитивні наслідки у подоланні такого ганебного явища як «нелегальна» заробітна плата.

 

 

Департамент виробничої політики
та колективно-договірного регулювання ФПУ