sto

Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалася у травні 2013 року, свідчить про дещо нестабільну соціальну напругу в окремих трудових колективах підприємств. Зокрема, у травні поточного року зареєстровано 12 вимог у 3 спорах на виробничому рівні, а саме:

– між найманими працівниками та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» міста Кривий Ріг Дніпропетровської області;

– між найманими працівниками та КП «Комбінат з озеленення та благоустрою Краснолуцької міської ради» міста Красний Луч Луганської області;

– між найманими працівниками та ПАТ «Миколаївський машинобудівний завод» міста Миколаєва.

Упродовж травня 2013 року вирішено та знято з реєстрації 22 вимоги та 13 спорів на виробничому рівні.

З початку року відбулось 15 акцій соціального протесту та 5 страйків, у яких взяли участь понад 1,6 тис. найманих працівників.

Серед основних причин прояву протестної активності найманих працівників підприємств, установ, організацій стали вимоги, що виникли у зв’язку з розбіжностями щодо невиконання вимог законодавства про працю (33), у т.ч. наявної заборгованості із виплати заробітної плати (15), та виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень (7).

Більш детальні данні містяться у Інформації про результати діяльності Національної служби посередництва і примирення за травень 2013 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

 

 

 

 

Департамент виробничої політики та колективно договірного регулювання