фпу05

Прогноз розвитку соціально-трудових відносин,

виникнення колективних трудових спорів (конфліктів)

у другому півріччі 2013 року

Одним із пріоритетних напрямів діяльності Федерації профспілок України та її членських організацій є захист соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок, тому прогнозування можливих змін соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) з метою моделювання майбутньої ситуації і виявлення можливих ускладнень соціально-трудових відносин є надзвичайно важливим для вироблення пропозицій та рекомендацій для сторін соціального діалогу.

Відповідно до Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення                   (далі – НСПП) від 05.07.2010 року, ФПУ отримала інформацію щодо прогнозу розвитку соціально-трудових відносин виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

Попереднім прогнозуванням НСПП на 1 півріччя 2013 року було визначено наступні сфери ускладнення соціально-трудових відносин: машинобудування, транспорту та зв'язку, житлово-комунального господарства.

На жаль, прогноз НСПП щодо погіршення соціально-трудових відносин у вище зазначених сферах підтвердився.

Інформація щодо прогнозу НСПП у другому півріччі 2013 року.

Стан соціально-трудових відносин може змінитися на краще за умови соціально-економічної стабільності у державі, зростання продуктивної зайнятості населення, відновлення ефективної діяльності підприємств, посилення відповідальності роботодавців за своєчасність і повноту виплати заробітної плати, забезпечення здійснення соціального діалогу.

Департамент виробничої

політики та колективно –