2013 144 002

 

 

22 серпня у приміщенні Федерації профспілок України відбулась робоча нарада щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на приватних підприємствах. Вів засідання заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк.

У нараді взяли участь представники апарату ФПУ та її членських організацій – галузевих профспілок, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, Київської міської держадміністрації, Федерації роботодавців України, Державної інспекції України з питань праці, Генпрокуратури.

Заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк наголосив, що дуже важливо не тільки визначити проблему щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на приватних підприємствах, але й напрацювати спільні пропозиції, які зможуть допомогти у її вирішенні. «Ми сподіваємось, що такі узагальнені пропозиції будуть розглянути і Кабінетом Міністрів, і іншими нашими соціальними партнерами, - зазначив він. – Деякі прохання у нас були до Генеральної прокуратури, Держпраці, ЗМІ. Маємо досить великий пакет пропозицій, робота над якими триває».

Заступник Голови ФПУ закликав учасників наради провести конструктивну дискусію щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, акцентував увагу на питаннях соціально-економічного захисту працівника.

У виступах заступника Голови профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України О.І.Рябко, заступника Голови профспілки працівників суднобудування України О.І. Малія, консультанта з питань економічного захисту і трудових відносин ЦК «Укрелектропрофспілки» Г.В.Єнік підкреслювалось, що деякі нові власники колишніх державних підприємств не виконують свої зобов’язання, які вони давали під час їх придбання. Це призводить до того, що працівники підпадають під скорочення, а ті, що залишаються, довгий час не можуть отримати зарплату.

Було запропоновано органам прокуратури більш рішуче боротися з такими проявами, при цьому використовувати відповідні статті Кримінального кодексу.

Про хід перевірок приватних підприємств з цього питання та заходів щодо подолання такого ганебного явища, як невиплати заробітної плати чи її затримка, розповіли заступник директора Департаменту контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість Держпраці В.М.Іванчак та старший прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян Генпрокуратури М.С.Конєва. Представник Генпрокуратури навела конкретні приклади та цифри, які свідчать, що навмисна заборгованість із виплати зарплати на приватних підприємствах – явище досить поширене.

За результатами зустрічі було прийнято рішення узагальнити пропозиції учасників засідання для подальшого внесення їх на розгляд керівництва держави.

 Департамент виробничої політики та колективно - договірного регулювання

ІАЦ

2013 144 001

 

2013 144 003

 

2013 144 004