PROKUR

 

На наше прохання Генеральна прокуратура України підготувала спеціально для офіційного сайту Федерації профспілок України інформацію щодо діяльності ГПУ із захисту конституційних прав громадян на оплату праці.

«У продовж 1 півріччя 2013 року органами прокуратури України вирішено 23,7 тис. звернень громадян з питань захисту конституційних прав і свобод громадян, у т.ч. 3,3 тис. з питань оплати праці, за результатами їх розгляду поновлено право кожного другого громадянина, - говориться у повідомленні. - Зокрема, Бердянським міжрайонним прокурором Запорізької області до Бердянського міськрайонного суду в березні-травні поточного року подано заяви про видачу судових наказів про стягнення з ПАТ «Азмол» нарахованої, але не виплаченої заробітної плати на загальну суму 3,77 млн. грн., які розглянуто та задоволено.

Прокурори всіх регіонів реагували на кримінально-карані порушення в діях керівників підприємств, якими умисно не виплачувалася заробітна плата працівникам.

Так, прокуратурою Жовтневого району м. Кривого Рогу Дніпропетровської області 16.04.2013 внесено відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст.175 КК України за фактом невиплати зарплати працівникам товариства з обмеженою відповідальністю. Директор підприємства, маючи реальну можливість погасити 673,7 тис. грн. боргів із зарплати, здійснював розрахунки з суб’єктами господарювання на суму понад 4 млн. грн. У ході досудового розслідування заборгованість погашено повністю, 23.05.2013 кримінальне провадження з обвинувальним актом направлено до суду.

У Донецькій області прокурором Червоногвардійського району м. Макіївки 16.04.2013 зареєстроване кримінальне провадження за ч. 1 ст. 175 КК України за фактом невиплати заробітної плати в сумі 1,3 млн. грн. працівникам суб’єкта господарювання, керівництвом якого за наявності достатніх коштів, замість здійснення першочергових витрат, проводилась оплата договірних зобов’язань підприємства. Кримінальне провадження вже розглянуто судом, заборгованість погашена.

Прокурором м. Червонограда Львівської області 11.06.2013 розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 175 КК України за фактом невиплати заробітної плати працівникам одного з підприємств області на суму 831,3 тис. грн. Під час досудового розслідування заборгованість повністю погашено.

Прокурорськими перевірками встановлено, що порушенням роботодавцями вимог законів про оплату праці сприяє недостатньо ефективна робота органів контролю у цій сфері. Крім того місцевими державними адміністраціями також у багатьох випадках неповною мірою виконуються покладені законом функції контролю за своєчасною і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплатою праці на відповідних територіях.

Загалом з метою захисту прав громадян на оплату праці станом на 15.08.2013 прокурорами областей розпочато 393 кримінальні провадження. За документами прокурорського реагування виплачено понад 430 млн. грн. заборгованої зарплати, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 510 посадовців органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, з них 283 – службових осіб органів контролю».     

ІАЦ