socia

 

 

 

 

Міністр закликала регіональні ЗМІ повідомляти про факти затримок виплат соціальних допомог. Про це вона сказала під час зустрічі з журналістами регіональних видань.

 

«На виконання доручення Прем’єр-міністра напередодні я провела нараду з керівниками фондів соціального страхування. Вони запевнили мене, що доручення виконується та вже профінансовані всі виплати, які були нараховані до 1 серпня. Ми будемо моніторити виплату цих коштів, і тому прошу вас одразу повідомляти нам, якщо на місцях будуть затримки», - сказала вона.

 

Наталія Королевська відзначила, що громадяни мають вчасно та у повному обсязі отримувати кошти, які гарантовані державою. За її інформацією, фонди соціального страхування подають документи на фінансування до органів казначейства у відповідності до затверджених процедур та термінів.

 

«Якщо десь через недбалість місцевих посадовців механізм виплат соціальних допомог за фондами соцстраху дає збій, висновків не доведеться чекати довго. Однак для цього ми повинні одержувати оперативну інформацію з регіонів і від ЗМІ, – це дозволить нам бачити реальну картину, а не «підігнаний» звіт», - сказала вона.

 

 

 

У цьому зв’язку слід зазначити, що 31 серпня ц.р. правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності прийнято пропозицію профспілкової сторони звернутися до керівників Уряду та Казначейства про неналежне казначейське обслуговування коштів Фонду в результаті чого не перераховані страхувальникам та установам, що надають страхові послуги кошти Фонду в сумі 476,9 млн. грн.

 

На виконання цього рішення правління Голова правління Фонду Осовий Г.В. 8 серпня звернувся до Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова та голови Казначейства України С.І. Харченка щодо затримання перерахування коштів Фонду застрахованим особам належної допомоги та визнати такі перерахування першочерговими, прирівнявши їх до захищених статей видатків державного бюджету.

 

У зв’язку із зростанням заборгованості з виплат застрахованим особам в.о. Голови ФПУ Кондрюк С.М. 13 серпня звернувся з телеграмою на ім’я Прем’єр-Міністра України Азарова М.Я. в якій висловив занепокоєння профспілок.

 

На засіданні Кабінету Міністрів України 14 серпня це питання знову було порушено перед членами Уряду представником СПО об’єднань профспілок. Прем’єр-Міністр України Азаров М.Я. зазначив, що бере питання під щоденний особистий контроль і просить в усіх випадках несвоєчасної виплати страхових коштів персонально звертатися до нього.

 

З огляду на таку критичну ситуацію 19 серпня Голова ФПУ Кулик Ю.М. звернувся до керівників членських організацій ФПУ з пропозицією активізувати контроль за своєчасністю та повнотою виплат працівникам і членам їх сімей із фондів соціального страхування та надавати публічному розголосу по кожному з фактів затримки виплат, а при системних порушеннях – звертатися безпосередньо до Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова.

                                                 Департамент соціального діалогу та соціального страхування