4

 

Нарада з питання напрацювання профспілкових пропозицій до Загальнодержавної цільової економічної програми розвитку промисловості на період до 2020 року відбулась 23 вересня у Будинку спілок за участі представників профспілок промислового сектору.

Модератором дискусії виступив заступник Голови Профспілки машинобудівників та приладобудівників України В.П.Левченко.

Він нагадав, що на минулому засіданні Кабінет Міністрів України схвалив відповідне розпорядження щодо Концепції економічної програми розвитку промисловості на період до 2020 року. На адресу Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні надійшов від КМУ лист з пропозицією опрацювати зазначений документ та внести до програми пропозиції профспілкової сторони.

Під час дискусії її учасники дійшли спільної думки стосовно того, що Програма має стимулювати розвиток внутрішнього ринку високотехнологічної промисловості та бути спрямована на підтримку вітчизняного виробника за допомогою застосування комплексу економічних важелів.

Це має сприяти зростанню заробітної плати, створенню у секторі економіки нових робочих місць та ін.. Також було висловлено профспілкові пропозиції до розділів документу стосовно кадрової та соціальної політики, підготовки кваліфікаційних кадрів для промисловості, зміни технічних регламентів для вітчизняної промисловості тощо.

Нагадаємо, що метою Програми розвитку промисловості на період до 2020 року є комплексне розв’язання проблемних питань функціонування промислового сектору економіки України шляхом розроблення організаційно-економічного механізму та залучення ресурсів для реалізації завдань структурно-технологічної модернізації вітчизняної промисловості у напрямі збільшення частки високотехнологічних видів діяльності в обсягах виробництва та експорту, задоволення потреб внутрішнього ринку у продукції власного виробництва, зростання зайнятості та підвищення завдяки цьому добробуту населення.

Реалізація Програми сприятиме збереженню існуючих та створенню нових робочих місць, підвищенню реального життєвого рівня громадян та їх соціального захисту (підвищення реальної заробітної плати працівника промисловості очікується на рівні 10-15 відсотків щороку), зменшенню залежності від імпорту промислових товарів завдяки освоєнню їх виробництва вітчизняними підприємствами, що дасть змогу знизити темпи щорічного приросту до 9-9,5 відсотка, забезпеченню середньорічних темпів приросту експорту промислової продукції не менш як на 7-10 відсотків, зменшенню обсягу споживання енергоресурсів шляхом модернізації енерговитратного технологічного обладнання промислових підприємств.

Пропозиції профспілкової сторони у встановленому порядку будуть передані до КМУ з метою їх врахування під час ухвалення остаточної редакції документу.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 165 004

 

2013 165 002