logo ifmetall

 

 

У рамках шведсько-українського проекту вирішення трудових спорів в Україні представники соціальних партнерів та НСПП відвідали Федерацію профспілок IF METALL.

IF METALL об’єднує 340 тис. членів профспілок на 11,7 тис. підприємствах. Середня чисельність найманих працівників на переважній більшості підприємств не перевищує 100 працівників. В цілому по галузі охоплення профспілковим членством складає 80%. Варто відмітити, що крім колегіальних органів шведська профспілка має Раду з питань укладення угод, яка налічує 215 осіб. Функції Ради полягають в тому, що вона формує команди по переговорам, надає рекомендації та поради для переговорів, а також погоджує угоди локального рівня на відповідність галузевим угодам та індустріальній угоді. Всі угоди локального рівня мають пройти погодження Радою.

Крім того, у центральному апараті є переговорний відділ, який складається з 15 осіб, що постійно консультує, направляє переговорні команди, а також цілодобово в телефонному режимі черговий може надати допомогу з питань переговорів у врегулюванні трудового спору.

В галузі металургії в Швеції на локальному рівні виникають щорічно 100 тис. трудових спорів з яких ведуться переговори між сторонами спору і лише 300 спорів передаються на рівень галузі, з яких 100 профспілка повертає з причин ще можливості врегулювання на місцевому рівні або якщо галузева профспілка вбачає завчасно програшність справи.

 

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ

 

IMG 2855

 

IMG 2862