rynok pratsi

Ринок праці в Україні, незважаючи на світову економічну кризу, демонструє стабільність. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час Всеукраїнської наради з питань зайнятості.

«В умовах світової економічної кризи ринок праці в Україні демонструє стабільність, мають місце і певні позитивні тенденції. Скоротився рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці. Якщо за перше півріччя 2012 року він складав 7,8%, то за підсумками першого півріччя 2013 року скоротився до 7,5%», – сказала Наталія Королевська.

Також вона зазначила, що рівень безробіття в Україні залишається нижчим, ніж в багатьох країнах Європейського Союзу, де в середньому він складає 11%.

За словами Міністра, сьогодні усі інструменти Закону «Про зайнятість населення», які стосуються працевлаштування людей, реалізуються у повному обсязі. «За 9 місяців 2013 року за направленням Державної служби зайнятості працевлаштовані 113 200 безробітних з числа малоконкурентних на ринку праці громадян. Це майже удвічі більше, ніж за відповідний період минулого року», – сказала Наталія Королевська.

Також вона зазначила, що починаючи з червня запрацював механізм компенсації роботодавцям єдиного соціального внеску. «Роботодавці можуть отримати компенсацію за працевлаштування малоконкурентних на ринку працівників, за створення робочих місць із зарплатою понад 3 мінімальні та у пріоритетних галузях економіки», – повідомила вона.

Разом з тим, зазначила вона, зростає кількість людей, які використовують можливість відкриття власної справи, отримавши одноразову річну допомогу з безробіття: у січні-вересні 2013 року цим правом скористалися 11 600 осіб, що на 2900 більше, ніж за аналогічний період 2012 року.

Окрім цього, відзначила Наталія Королевська, зростає рівень працевлаштування безробітних після проходження професійного навчання. «У січні-вересні 2013 року за направленням центрів зайнятості проходили професійне навчання 180500 безробітних», – підсумувала Наталія Королевська.

За повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики