20131113180316 

 

Науково-дослідним інститутом фінансового права при Національному університеті Державної податкової служби України 12 листопада ц.р. проведено засідання науково-практичного круглого столу "Актуальні питання застосування оцінки ефективності податкових пільг у контексті реалізації положень Податкового кодексу України", в якому взяв участь представник ФПУ.

Актуальність даної тематики викликана тим, що на даний час в Україні відсутній механізм оцінювання ефективності податкових пільг, яких за підрахунками науковців налічується більше 300.

Оцінка втрат доходів бюджету від застосування податкових пільг здійснюється на підставі форм статистичної та податкової звітності, яка не дозволяє зробити повноцінного висновку щодо результативності встановлених преференцій.

Зважаючи на це, учасники дійшли єдиних висновків стосовно необхідності внесення змін до Податкового кодексу України та розробки Урядом Порядку щодо оцінки ефективності податкових пільг.

Нині в середовищі науковців навколо даного питання точиться багато розмов, пропонуються різні підходи до визначення ефекту від застосування податкових пільг – від економічного до соціального.

У своєму виступі завідувач відділом з питань оподаткування департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Шкрабтак О.І. привернула увагу на важливість збереження соціально орієнтованих податкових пільг, які стосуються окремих незахищених категорій громадян та операцій з поставки соціально значущих товарів та послуг, адже скасування таких пільг може призвести до зростання цін та рівня бідності.

За результатами пропозицій учасників круглого столу сформовано Рекомендації, до яких в т.ч. включено положення щодо доцільності застосування соціально орієнтованих податкових пільг. Зазначені Рекомендації буде направлено до органів державної влади.

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту