1 576669aa271d8055d53e18e8019ac0cb 

 

10 грудня п.р. за участю представників Федерації професійних спілок, органів державної влади, експертів з України та Європи відбулась конференція «По забезпеченню якості кваліфікацій в системі професійної та вищої освіти», організована Представництвом Європейського Союзу в співпраці з Федерацією роботодавців та Міністерством освіти і науки України.

Зазначений захід був присвячений вирішенню проблем забезпечення якості кваліфікацій в системі професійної та вищої освіти, аналізу існуючої практики в Європейському Союзі та Україні, обговоренню того, які ж саме кваліфікації потребують «незалежної оцінки» на додаток до дипломів та сертифікатів.

У ході конференції учасники відзначили основні результати роботи у сфері розвитку кваліфікацій, зокрема розширення нормативної бази, затвердження Національної рамки кваліфікацій, прийняття у першому читанні проекту Закону України «Про систему професійних кваліфікацій». Власним досвідом поділились міжнародні експерти з Ірландії, Швеції, Туреччини та Литви. За результатами зустрічі було окреслено основні виклики на шляху забезпечення якості кваліфікацій та напрями для подальшої діяльності з метою усунення проблем в системі професійної і вищої освіти. Це насамперед, створення галузевих рад, розробка професійних стандартів, формування системи оцінки професійних кваліфікацій та інструментів оцінювання, необхідність реформування Класифікатора професій.

 

            Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання