94

З обєктивних причин і під приводом кризи на низці підприємствах, установах, організаціях поширилась так звана тенденція «оптимізації» штату. При цьому, що кількість зареєстрованих безробітних у січні поточного року не була критичною та становила 525, 1 тис. осіб (в 2013 р. – 564,5 тис. осіб), кількість вакансій складала 57,8 тис. осіб (в 2013р. – 54,1 тис.осіб). Доказом непоодинокого звільнення працівників є офіційні дані Державної служби зайнятості України. Відтак у січні п.р середньооблікова кількість штатних працівників в середньому по Україні порівняно з відповідним періодом 2013 року зменшилась на 194,8 тис. осіб та становила 10 млн. осіб. У 2013 році з підприємств, установ, організацій вибуло 3111,7 тис.осіб, при цьому було прийнято 2729,2 тис.осіб. Від скорочення кадрів найбільше постраждали працівники в сферах агробізнесу, виробництва, а також будівництва та нерухомості. Найменше ситуація із звільненнями торкнулася сектору IT. Відсутність роботи протягом тривалого часу призводить до зневірення та дипресії особи, що перебуває в її пошуках та як наслідок посилює загострення політичної та криміногенної ситуації в країні.

Також, є ризик того, що найближчим часом цінні українські фахівці почнуть виїжджати на роботу або постійне місце проживання у Німеччину, Грузію, Канаду, Польщу, Росію, Чехію чи інші ближні та дальні країни. Профспілки занепокоєні такими негативними тенденціями на ринку праці та наголошують, що наразі необхідно вжити усіх необхідних заходів для недопущення масових звільнень працівників під приводом фінансової скрути. З огляду на це Рада ФПУ у своїй заяві звернулася до роботодавців, керівників органів виконавчої влади із закликом вжити всіх заходів для забезпечення стабільної роботи підприємств, установ і організацій, для своєчасної виплати зарплати, а також не допустити скорочень працюючих під приводом «складної ситуації в країні». Ті ж, хто через непереборні причини тимчасово втратять роботу, мають отримати максимальний соціальний захист, освітньо-професійну допомогу і гарантію повернення на роботу.

Водночас негайно втрутитись у вирішення цієї проблеми повинна новосформована влада, адже важливе значення у даному випадку має консолідація зусиль всіх сторін соціального діалогу, як для стабілізації політичної ситуації в країні так і для стабілізації ситуації на ринку праці.

Департамент виробничої політики

                                               та колективно – договірного регулювання