lyst

 

В.о Голови Федерації профспілок України Г.В. Осовий звернувся листом до В.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.В. Турчинова щодо недопущення зростання заборгованості з виплати заробітної плати.

«Протягом лютого – березня 2014 року обсяг зарплатних боргів знову перевищив один мільярд гривень та, за оперативними даними Мінсоцполітики за станом на 14.04.2014, сягнув позначки у 1087,5 млн. грн. Кількість працівників економічно активних підприємств, щодо яких порушено конституційне право на своєчасне отримання винагороди за працю, тільки протягом лютого місяця п.р. зросла більш ніж вдвічі, - зазначається у листі.

Федерація профспілок України вважає що для подолання цього негативного явища мають бути вжиті на законодавчому рівні заходи щодо введення економічної відповідальності роботодавців за затримку зарплати, а також створено гарантійну установу для забезпечення виплат при банкрутстві підприємства, як це має місце в країнах Євросоюзу.

У зв’язку із зазначеним подаємо розроблений ФПУ проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати».

Інший законопроект «Про внесення змін до окремих законів України щодо задоволення вимог найманих працівників внаслідок неплатоспроможності роботодавця» розроблено Міністерством соціальної політики України. Його прийняття сприяло б соціальному захисту майже 200 тисяч працівників, які внаслідок банкрутства або довготривалої санації підприємства позбавлені засобів існування через неможливість отримати зароблене, а відтак поповнюють лави працюючих бідняків.

Просимо доручити Комітету з питань соціальної політики та праці розглянути в першочерговому порядку вказані законопроекти для прискорення їх подання на розгляд Верховної Ради України.», - йдеться у зверненні.

 

Додатки до звернення:

  1. 1.проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати»;
  2. 2.пояснювальна записка
  3. 3.порівняльна таблиця

  

ІАЦ