lllIll-5

До Федерації профспілок України надійшло звернення Голови Об’єднання профспілок Львівщини Дацько Р.М. щодо забезпечення ефективної організації прокурорського нагляду за відновленням конституційних прав працівників Львівського регіону на своєчасне отримання винагороди за працю (додаток 1).

За отриманою інформацією заборгованість з виплати заробітної плати станом на 1 червня 2014 року складала:

-          ПАТ «Укрзахідвуглебуд» – 100% заробітної плати за березень-квітень та 80% за лютий місяць ц.р. через відсутність державного фінансування на будівництво шахти № 10 «Нововолинська» (217 працівникам, ФОП за квітень місяць склав 549 тис. грн.);

-          ПАТ НВК «Полярон» (банкрут) – 380,7 тис. грн. (40 працівникам);

-          Львівський НДРТІ – 2,9 млн. грн. (160 працівникам);

-          ДП «Львівський Облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 4 930 тис. грн. за березень-квітень ц.р. через відсутність державного фінансування (1300 працівникам);

-          ТзОВ «Транспортного будівництва у Західному регіоні Фірма «Західтрансбуд» – 1 199,1 тис. грн.;

-          СУ № 14 ПАТ Фірма «Нафтогазбуд» – 909,7 тис. грн.;

-          ПАТ Фірма «Нафтогазбуд» – 153,7 тис. грн.;

-          ВАТ по будівництву і реконструкції автомобільних шляхів «Західшляхбуд» (банкрут) – 1 735,5 тис. грн.;

-          ДП ДАК «Хліб України» «Львівський комбінат хлібопродуктів» (економічно неактивне підприємство) – 838,7 тис. грн.;

-          ТзОВ «Львівський завод «ГМПТ» (банкрут) – 788,6 тис. грн.;

-          ДП Львівське будівельне управління Міністерства оборони України (банкрут) – 270,4 тис. грн.

З метою якнайшвидшого погашення зарплатних боргів працівникам підприємств Львівської області Федерація профспілок України звернулася до Генерального прокурора України Яреми В.Г. з проханням взяти під прокурорський нагляд питання відновлення конституційних прав працівників Львівщини на своєчасне отримання винагороди за працю (додаток 2).

Водночас СПО об’єднань профспілок направив звернення до Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат з проханням інформувати Кабінет Міністрів України про факти невиплати заробітної плати та вжити відповідних заходів щодо повернення зарплатних боргів працівникам підприємств Львівської області (додаток 3).

В умовах масштабної економічної і політичної кризи, зростання цін та запровадження непопулярних реформ невчасна виплата заробітної плати набуває особливої гостроти. Отже, якнайшвидше погашення існуючих зарплатних боргів та своєчасна виплата заробітної плати у майбутньому, на глибоке переконання профспілок, мають стати одними із першочергових заходів, направленими на недопущення зниження життєвого рівня трудящих та зняття соціальної напруги в трудових колективах та регіонах.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ