294055 s1

 

8 липня 2014 року в Федерації профспілок України, за участю представників дпартаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ, членських організацій ФПУ та членів СПО об’єднань профспілок відбулася нарада з обговорення наказу Мінінфраструктури України «Про затвердження Тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні» (стосовно загального підвищення на 21% тарифів на перевезення пасажирів у всіх категоріях вагонів з 1 липня та 1 жовтня 2014 року, окрім СВ та поїздів Інтерсіті+ (IC+).

Заступник Голови профспілки залізничників і транспортних будівельників України Мушенок О.М. звернувся к присутнім з проханням підтримати пропозицію Мініфраструктури щодо підвищення тарифів на перевезення пасажирів враховуючи значне подорожчання продукції, що закуповується для потреб залізничної галузі; збільшення цін на капітальний ремонттягового та моторвагонного рухомого складу, пасажирських вагонів більш як на 8%; недостатній рівень компенсації з бюджетів усіх рівнів за надані послуги з перевезень пільгових категорій пасажирів; роботу галузі в скрутних фінансових умовах у зв’язку з падінням обсягів перевезень.

Також Мушенок О.М. зазначаив, що запропоноване підвищення дасть змогу підвищити заробітну плату працівникам галузі до 15%, оскільки сьгодні в фінансовому плані Укрзалізниці на зазначені цілі закладено лише 8%.

Пропозицію Мінінфраструктури щодо необхідності підвищення тарифів на нараді було підтримано Головою ЦК профспілки працівників зв’язку України Стародубом М.М.      

Інші учасники наради наголосили, що в умовах зростання цін на продкути харчування, товари промислової групи, а також підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, електроенергію, газ, яке відбувається одночасно із замороженням мінімальної заробітної плати та зменшенням реальної заробітної плати, підвищення вказаних тарифів не на часі.

Крім того, присутні звернули увагу на якість перевезення пасажирів залізничним транспортом, яка потребує поліпшення.

Представники дпартаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Александрова О.М. та Бишева О.В. доповіли присутнім, що з метою прийняття виваженого колегіального рішення, СПО об’єднань профспілок звертався до членів СПО об’єднань профспілок з проханням до    08 липня ц.р. висловити свою позицію щодо порушеного питання.

Проведене опитування членських організацій СПО об’єднань профспілок показало категоричне несприйняття переважної більшості членів профспілок підвищення тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом.

Враховуючи зазначене, СПО об’єднань профспілок не надало згоду на погодження проекту наказу Мінінфраструктури України «Про затвердження Тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні».

Водночас, в рамках соціального діалогу, з метою прийняття прозорих рішень та пошуку можливої консолідованої позиції, СПО об’єднань профспілок запропонував Укрзалізниці направити уповноваженого представника для роз’яснення членам СПО об’єднань профспілок необхідності запропонованого чергового підвищення тарифів саме в таких розмірах і саме в цей час.

 

                                                        Департамент бюджетної політики

                                                        та соціального захисту