гггггг

 

16 липня за ініціативою профспілкової сторони, на базі Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України, відбувся фаховий круглий стіл на тему: «Можливість запровадження додаткових заходів для створення нових робочих місць та збереження трудових колективів». Зазначений захід проведено з метою вироблення спільних консолідованих заходів сторін соціального діалогу для мінімізації та упередження негативних наслідків на ринку праці.

У роботі круглого столу взяли участь представники членських організацій ФПУ, Державного центру зайнятості, Міністерства соціальної політики України та наукових установ.

Модератором заходу виступив Кондрюк Сергій Михайлович, заступник Голови ФПУ, голова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Відкриваючи засідання, він зазначив, що в умовах скорочення легальної зайнятості та зростання безробіття в першу чергу необхідно обговорити фінансові можливості Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, розглянути можливість розроблення нових механізмів діагностування ринку праці, оскільки наявна статистична оцінка є досить «заспокійливою» та не віддзеркалює реальну ситуацію з безробіттям. Наразі необхідно кардинально змінити зайнятість та закласти новий вектор розвитку ринку праці.

За словами представника Мінсоцполітики Україна вперше переживає таку складну ситуацію за 23 роки незалежності. В цих умовах виникає два запитання: як допомогти переселенцям, що залишаться в центральних регіонах та людям котрі повернуться до місць свого проживання після проведення АТО, де повністю зруйнована соціальна інфраструктура.

Перший проректор Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України Маршавін Ю.М. зазначив, що до кінця 2014р. і у 2015 р. на вітчизняному ринку праці слід очікувати загострення негативних процесів. До кінця 2014 року за базовим сценарієм функціонування ринку праці очікується збільшення кількості безробітних до 600 тис.осіб (майже у 1,5 рази проти червня 2014 р.). За умови кризового сценарію очікується до 800 тис. зареєстрованих безробітних (збільшення майже у 2 рази), а за оптимістичним – 525 тис. осіб.

В свою чергу Колот А.М. – проректор з науково-педагогічної роботи КНЕУ, доктор економічних наук, професор зазначив, що ринок праці – це реальне відображення стану економіки країни та її соціально-економічної політики. І в перше за роки незалежності у нас з’явилась унікальна можливість спробувати модернізувати українську економіку використовуючи абсолютно нові підходи для її перебудови.

Голова профспілки працівників державних установ України Нікітіна Тетяна Василівна звернула увагу присутніх на те, що безробіття в Україні має латентний характер та запропонувала підняти перед Урядом країни питання щодо створення робочих місць за рахунок коштів «олігархів». Голеусова Галина Захарівна, головний спеціаліст Профспілки працівників охорони здоров’я України зупинилась на проблемі дефіциту медичних кадрів та старіння кадрового потенціалу галузі. Також Голеусова Г.З. зазначила на необхідності проведення широкої інформаційної кампанії з метою популяризації послуг державних центрів зайнятості. Голова Профспілки авіабудівників України Жугаєвич Ярема Васильович ще раз нагадав всім, що саме безробітні та люди, які працюють в тіньовому секторі економіки є організаторами майданів. Проблему неофіційного працевлаштування підтримав і Голова профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Андреєв В.М., зазначивши, що потрібно приділяти більше уваги легалізації зайнятості населення шляхом: залучення державних інвестицій, спрямування міжнародної донорської допомоги на розвиток інфраструктурних та індустріальних галузей, розвитку житлово-будівельних кооперативів, підвищення мобільності населення з метою працевлаштування.

Учасники круглого столу відзначили, що для збереження та розвитку трудового потенціалу України, якісної зміни структури зайнятості на основі модернізації та інноваційного розвитку національної економіки, стимулювання роботодавців до збереження існуючих та створення нових продуктивних робочих місць, необхідно:

-                             визначити перелік пріоритетних галузей економіки для створення робочих місць, поклавши їх в основу Стратегії розвитку економіки України, до розробки якої мають залучатися найкращі науковці країни;

-                             запровадити нові механізми діагностування, як формального так і неформального ринку праці;

-                             повернутися до вдосконалення Закону України «Про зайнятість населення»;

-                             вдосконалити методику моніторингу створення нових робочих місць;

-                             вдосконалити роботу ЦОВВ;

-                             активізувати громадські роботи;

-                             розширити перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації для навчання за якими може бути виданий ваучер для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці;

-                             утворити міжвідомчу робочу гру з підготовки проекту Основних напрямів реалізації державної політики зайнятості на період до 2019 року та внести його на розгляду Уряду;

-                             сформувати цикл дискусій з питань ринку праці.

Крім того, під час круглого столу було напрацьовано ряд рекомендацій, що найближчим часом будуть передані відповідним органам державної влади та в подальшому можуть лягти в основу державної програми зайнятості.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання