1403858870 01.07.13-nvor-zagalna-img994

Сьогодні, 29 серпня, за ініціативи Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття та Державного центру зайнятості відбулась фахова дискусія, присвячена очікуваним тенденціям ринку праці до кінця року та виробленню спільних консолідованих заходів сторін соціального діалогу для мінімізації та упередження негативних наслідків на ринку праці.

Участь у заході взяли керівники Фонду соцстраху та Держцентру зайнятості, науковці, а також представники всеукраїнських галузевих профоб’єднань.

Модератором заходу виступив Голова правління Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, Заступник Голови Федерації профспілок України Кондрюк Сергій Михайлович, котрий у вступній промові констатував, що в такий складний час для нашої держави, ринок праці зазнає впливу багатьох негативних факторів, які загрожують стрімким зростанням рівня безробіття найближчим часом.

Також Заступник Голови ФПУ зазначив, що вирішуючи проблеми сьогодення необхідно встановлювати позитивні «маяки» і на майбутнє, адже якщо ми в перспективі розраховуємо на розвинену та Європейську Україну, то фундамент для цього необхідно закладати вже сьогодні.

Учасники заходу, фахівці наукових інститутів та профспілкові діячі визнали реальну загрозу скорочення чисельності працюючих, що очікується на межі 2014-2015 років. Так, за оцінкою всеукраїнського опитування, що було проведено з ініціативи керівництва Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття та Федерації профспілок України, лише за оптимістичним сценарієм на початку 2015 року очікується скорочення персоналу по всій Україні на 10%, а за песимістичним – більш ніж на 20%. Така тенденція неминуче призведе до збільшення навантаження на працююче населення а також на Фонди соціального страхування та державний бюджет.

На завершення дискусії учасники підтримали ініціативу Заступника Голови ФПУ Кондрюка Сергія Михайловича, щодо ролі Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, котрий має стати об’єднуючою платформою між Міністерством економічного розвитку та торгівлі України та Міністерством соціальної політики України на шляху вирішення проблем ринку праці.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ