CAM00088

 

 

На урядовій комісії з питань погашення зарплатних і інших боргів 25 вересня ц.р. були поставлені питання керівникам підприємств, які ігнорують конституційні права своїх працівників на своєчасну оплату праці.

За статистичними даними, заборгованість з виплати зарплати станом на 1 вересня ц.р. становила 1424,4 млн. грн. і  у порівнянні з 1 січня збільшилась!!! на 89,2%.

За даними оперативного щотижневого моніторингу, що здійснює Мінсоцполітики, сума заборгованості постійно зростає і станом на 22 вересня ц.р. на державних підприємствах становила 737,4 млн. грн. Це 65,9% від загального боргу по Україні.

Найбільш резонансним стало обговорення стану справ компанії "Аєросвіт", що має борги в 117 млн. грн. Завинивши таку величезну суму керівник підприємства ухвалою суду (з незрозумілих причин – на закритому засіданні) отримав «величезне» покарання – штраф у розмірі 10 тисяч гривень.

Представник профспілки назвав це цинічним зґвалтуванням трудового колективу.

Комісія прийняла низку рішень, що мають сприяти поверненню зарплатних боргів.

За ініціативою Сергія Кондрюка – заступника Голови ФПУ, дано протокольне доручення відновити роботу над формуванням законодавчих пропозицій щодо економічного захисту працівника у випадку затримки заробітної плати (в тому числі виплати компенсації за кожний день затримки оплати праці).

На наступному засіданні Комісії заплановано розглянути питання зарплатних боргів підприємств-банкрутів.

 

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання