КОНДРЮК

 

Соціальні аспекти євроінтеграції, наслідки підписання Угоди про асоціацію з ЄС для економіки та громадян України, чому Уряд ігнорує трудові права при формуванні дорожньої карти імплементації цієї Угоди? Ці та інші актуальні питання обговорено під час конструктивної та жвавої фахової дискусії, яку 29 вересня провела ФПУ за участі спеціалістів Національного Інституту стратегічних досліджень.

Відкриваючи дискусію, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк наголосив на тому, що головна її тема – обговорення питання соціально - економічних аспектів європейської інтеграції і пошуку адекватного місця у цьому процесі профспілок. Треба говорити, підкреслив він, не тільки про політико-економічні сторони асоціації, але й про суто соціальні, про те, що стосується забезпечення прав та інтересів людей праці, пов’язаних з безпекою праці, трудовими відносинами. Профспілки вже не раз виступали ініціаторами таких обговорень. Адже рух в Європу – це не є рух виключно в торговельно-економічної сфері, тому він не може відбуватися без вирішення питань в сфері соціально-трудових відносин. ФПУ, розробляючи стратегію і тактику своїх дій у цьому напрямку, запросила представників НІСД прийняти участь у дискусії щодо цих питань.

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, є, безперечно, важливою подією як для внутрішньополітичного розвитку, так і у відносинах з ЄС, але треба дуже ретельно проаналізувати шляхи та наслідки цієї події, її подальші перспективи. Про це заявила завідуюча відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна заявила під час круглого столу щодо реалізації угод між Україною та ЄС.

Ольга Піщуліна підкреслила, що зараз Україна має наблизити своє законодавство до європейських стандартів, прорахувати всі застереження та риски у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію України з ЄС. Але, на її думку, можна говорить про неповне розуміння, недооцінку цих рисків для економіки та соціального сектору з боку органів влади. Досі відсутні довгострокові програми та прогнози участі української економіки, окремих галузей, бізнесу.

 

КОНДРЮК2

 

З чим це пов’язано? Тут є три головні причини.

По-перше, висока залежність від політичної ситуації. Тому має не стільки економічний і соціальний характер, скільки політичний. По-друге, відсутність довгострокового планування, перспективних проектів. Нарешті, погіршення рівня охорони праці, наслідком чого є те, що трудові ресурси не витримують конкуренцію із закордонними.

Учасники дискусії говорили про необхідність врахування міжнародного досвіду євроінтеграції, більш рішучих дії профспілок при відстоюванні на цьому шляху законних прав та інтересів людини праці.

 

КОНДРЮК1

Підбиваючи підсумки дискусії, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк сказав, що, перш за все, необхідно провести ретельну діагностику ринку праці. Треба проаналізувати соціально-економічні наслідки від цього процесу, зокрема, те, що стосуються умов та оплати праці, рівня безробіття, забезпечення соціальної справедливості при розподілу доходів. Ми маємо ставити перед Урядом, перед владою гостри питання на захист прав людини праці. Він також сказав: «З усіх обіцяних Президентом показників власне більшості громадян стосується лише один – досить суттєве зростання тривалості життя. Це вкрай важливий показник, але чому лише один? Чому щодо бізнес параметрів десятки індикаторів? А де індикатори якості праці, врешті решт якості життя? Давайте добавимо рейтинг людського розвитку, що щорічно визначається ООН, індикатори скорочення масштабів і глибини бідності в Україні, особливо серед працюючих, рівень і головне кількість легально працюючих в Україні та темпи наближення до прийнятних європейських практик та інші».

Учасники дискусії дійшли висновку, що такі зустрічі та обговорення з представниками експертного кола актуальних тем щодо соціально-економічного захисту людини праці, дуже важливі та корисні.

 

КОНДРЮК3

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ