7f0e9c6b9202310c540bd7d481fafd95cb7d968f-300x225

За інформацією Державної служби статистики загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в Україні в серпні 2014 року зросла на 31,3% (з початку року – на 89,2%) та на 1 вересня становила 1 424 млн. грн. При цьому 1025,9 млн. грн. або 72% невиплаченої заробітної плати припадає на економічно активні підприємства.

Кількість працівників економічно активних підприємств, щодо яких порушено конституційне право на своєчасне отримання винагороди за працю, протягом серпня зросла більш ніж на 58% та становила 251 тис. осіб.

У серпні в порівнянні з липнем 2014 заборгованість по зарплаті в Луганській області зросла майже в три рази (до 243 млн. грн.), Донецькій – в два рази (до 310, 5 млн. грн.). Також зростання заборгованості по заробітній платі спостерігалося в Чернівецькій (на 46%), Рівненській (на 27,3%), Запорізькій (на 20,7%), Волинській (на 17,6%), Харківській (на 10,8%), Полтавській (на 9,2%) областях.

За галузевими ознаками зарплатні борги в серпні п. р. збільшилися в сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги в шість разів до 73 млн. грн., освіти – більш ніж в чотири рази до 48 млн. грн., промисловості – на 35,4% до 738 млн. грн.

Нажаль, збільшення обсягів зарплатних боргів відбувається на тлі зменшення заробітної плати. Так, середня заробітна плата по Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя) в серпні 2014 р. склала 3 370 грн., що на 167 грн. (на 4,7%) менш ніж у липні 2014 р.

Найвища середня заробітна плата зафіксована у працівників авіаційного транспорту – 13 382 грн., фінансової і страхової діяльності – 6 898 грн., інформаційної та телекомунікаційної галузей – 5 379 грн. Працівники промисловості отримали у серпні 2014 року лише 3 868 грн. Найнижча оплата праці у працівників пошти - 1 870 грн.

За регіонами найбільша середня зарплата традиційно в Києві - 5 327 грн., Дніпропетровській області - 3 699 грн. Найнижча середня зарплата у Тернопільській та Чернівецькій областях - 2 526 грн. і 2 533 грн. відповідно.

При цьому реальна заробітна плата тільки протягом серпня 2014 року знизилася на 7,1%.

Зниження номінальної та реальної заробітних плат, замороження розміру мінімальної заробітної плати, зростання обсягу невиплачених зарплат працівникам при одночасному підвищенні цін на основні товари, житлово-комунальні, транспортні та інші послуги, поширення безробіття та скорочення вітчизняного виробництва призводять до подальшого зниження життєвого рівня людини праці та поглиблення соціальної кризи у суспільстві.

З метою упередження негативних наслідків такого становища у сфері соціально-трудових відносин профспілки вкотре вимушені звернути увагу керівництва держави на необхідність негайного вирішення питань скорочення бідності серед працюючих, погашення зарплатних боргів працівникам, збільшення заробітних плат і пенсій, ліквідації тіньового сектору економіки.

Динаміка та стан виплати заробітної плати у серпні 2014 року додаються.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ