CAM00101

 

 

З метою наближення законодавства України до практики передових країн та забезпечення повноцінного відтворення трудового потенціалу, формування економічно-обґрунтованої міжгалузевої диференціації в оплаті праці, підвищення соціальної захищеності працівників та їх сімей Федерацією профспілок України та її членськими організаціями виробничої сфери активізовано роботу щодо удосконалення та законодавчого запровадження оплати праці за галузевою ознакою.

Застосування галузевих ставок мінімальної заробітної плати використовує третина розвинених країн і понад 50% держав Азії та Латинської Америки. Нажаль, законодавством України не передбачається подібне регулювання.

Враховуючи необхідність реформування оплати праці в цілому по економіці та здійснення фундаментальних досліджень із залученням наукових установ задля впровадження галузевих стандартів оплати праці було запропоновано на сучасному етапі для визначення мінімальних розмірів ставок (окладів) заробітної плати за галузевим принципом застосовувати підвищувальні коефіцієнти, використавши досвід Республіки Казахстан.

З метою визначення остаточної профспілкової позиції стосовно законодавчого запровадження мінімальних гарантій у сфері оплати праці за галузевою ознакою та внесення її на засідання Президії ФПУ, 20 листопада 2014 року відбулася робоча нарада за участю представників профспілок працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування, агропромислового комплексу, атомної енергетики та промисловості, житлово-комунального господарства, металургійної і гірничодобувної промисловості, нафтової і газової промисловості, оборонної промисловості, радіоелектроніки та машинобудування, суднобудування, торгівлі та громадського харчування.

Учасники робочої наради наголосили на необхідності та нагальності введення в Україні принципів оплати праці за галузевою ознакою на законодавчому рівні та надали пропозиції до розроблених фахівцями ФПУ проектів:

- Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці»;

- постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики розрахунку мінімальних розмірів ставок (окладів) заробітної плати за галузевою ознакою та показників підвищувальних коефіцієнтів для галузей економіки небюджетної сфери»;

- показників підвищувальних галузевих коефіцієнтів.

Водночас, було запропоновано під час опрацювання проекту Трудового кодексу України доповнити його положеннями щодо законодавчого запровадження мінімальних гарантій у сфері оплати праці за галузевою ознакою.

Більш детальну інформацію із зазначеного питання можна отримати, надіславши запит на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.g.ua.

 

CAM00102

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання