stan

Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалася у грудні 2014 року свідчить про посилення соціальної напруги в окремих трудових колективах підприємств, що призвело до виникнення 6 колективних трудових спорів, в яких висунуто 20 вимог. Загалом упродовж січня - грудня 2014 року зареєстровано 209 вимог у 82 спорах. Для порівняння упродовж 2013 року зареєстровано 218 вимог у 106 спорах (1 – на національному, 1 – на галузевому, 104 – на виробничому рівнях).

Упродовж 2014 року вирішено та знято з реєстрації 91 спір (2 - на територіальному, 89 - на виробничому рівнях) та 194 вимоги.

В той же час, з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) у 2014 році здійснювались заходи щодо усунення 876 чинників, які призвели до загострення стану СТВ на 832 підприємствах у 737 випадках ускладнення стану СТВ.

За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у грудні минулого року проведено 1 страйк та 5 акцій соціального протесту. Загалом, протягом 2014 року проведено 16 страйків та 43 акцій соціального протесту, у яких взяли участь понад 16, 2 тис. найманих працівників.

Враховуючи вищевикладене, можна зробити висновок, що сучасний стан інституту колективних трудових спорів (конфліктів) в Україні характеризується тим, що за наявності відповідної нормативно-правової бази з питань регулювання колективних трудових відносин, спрямованої на запобігання та вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), повноправних представницьких органів - як від найманих працівників, так і від роботодавців, основними причинами виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) залишаються застарілий механізм вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), заборгованість із виплати заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати. Отже, вищезгадане є суттєвим каталізатором, що впливає на виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у нашій країні.

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у грудні 2014 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного