11043369 795174070574433 8094606051950276296 o

За наполяганням СПО об’єднань профспілок на виконання рішення Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 12 березня ц.р. відбулося перше, після формування нового складу Уряду, засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Не зважаючи на шалене зростання зарплатних боргів, більшість керівників підприємств-боржників та посадовців органів виконавчої влади не надали чіткого бачення щодо шляхів поновлення конституційних прав працівників, перекладаючи відповідальність на попередників та посилаючись на ведення військових дій на сході країни (в той час, коли кожен працівник сплачує ще і 1,5% військового збору).

10847391 795174063907767 641616432767983503 o

А що ж робити працівникам?

Адже, зростання зарплатних боргів відбувається на фоні замороження мінімальної заробітної плати, стрімкого зростання цін, комунальних тарифів та девальвації гривні. Все це призводить до катастрофічного зниження рівня життя працюючого населення та їх сімей, прирікає наших громадян на злиденність, генерує зростання соціальної напруги в трудових колективах та цілих регіонах.

Зважаючи на зазначене та з метою захисту прав українських працівників, член Комісії від профспілкової сторони, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк запропонував доповнити протокольне рішення наступними вимогами:

10866137 795174067241100 1780773896024948672 o

- в двотижневий термін надати розгорнуту інформацію щодо заходів, які вживаються для погашення заборгованості, та конкретні пропозиції щодо забезпечення своєчасної виплати зарплати в подальшому;

- провести перевірки щодо одночасної виплати із заборгованою заробітною платою компенсації за її інфляційне знецінення (відповідно до українського законодавства).

Робота з ліквідації зарплатних боргів триває.

11032402 795174060574434 5650254100976175199 o

Департамент виробничої політики