pic 14.01.15 3

31 березня ц.р. відбулося чергове засідання робочої Комісії з ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати, яке більше було схоже на фарс.

Незважаючи на те, що українському працівнику скоро не залишиться нічого іншого, ніж вмерти, отримуючи таку жалюгідну зарплату (1218 грн.), Мінфін продовжує твердити, що Держбюджет «не потягне» будь-якого підвищення розміру державної соціальної гарантії.

Представник СПО роботодавців заявив: «Нас влаштовує та мінімальна заробітна плата, яка передбачена законом. Встановлять іншу – будемо пристосовуватися до іншої, скоріше всього шляхом скорочення працівників та зупинки виробництва».

Урядова сторона, незважаючи на вимоги профспілкової сторони та Регламенту ведення переговорів, досі не надала офіційної позиції щодо розміру мінімальної заробітної плати, продовжуючи лише критикувати пропозиції профспілок.

Так хіба ж це і є соціальний діалог?

Під тиском профспілок Урядова сторона зобов’язалася на наступному засіданні, яке заплановане на 15 квітня ц.р., надати офіційні розрахунки щодо розміру мінімальної заробітної плати.

Нагадуємо, що профспілкова позиція полягає в наступному.

Спираючись на укладену Угоду про асоціацію «Україна-ЄС», прийняту Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020», зокрема щодо підвищення тривалості життя людини та рівня добробуту громадян, Європейську соціальну хартію, положення Конвенції МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики, та ґрунтуючись на українському законодавстві профспілки наголосили, що розмір мінімальної заробітної плати (з урахуванням сімейної складової, витрат на освіту, охорону здоров’я, житло, обов’язкових податків та внесків) станом на 01.01.2016 року має становити 4984 грн.

Розуміючи, що досягнення зазначеної величини потребує певної етапності, профспілкова сторона запропонувала встановити мінімальну заробітну плату:

- з 1 січня 2016 року – на рівні фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та інфляції у розмірі 2238 грн.;

- з 1 грудня 2016 року – на рівні фактичного прожиткового мінімуму, в складі якого вартість продуктів харчування складає 45%, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та інфляції у розмірі 2820 грн.;

- з 01.01.2017 року – з урахуванням основних потреб сімей працівників, такі як продукти харчування, одяг, медичне обслуговування та освіту (4873 грн.);

- з 01.01.2018 року – з урахуванням ще і накопичення для реалізації працівником права на житло (5770 грн.).

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання