1397656544 1397232064 gggn

 

З метою поновлення порушених конституційних прав працівників на своєчасне отримання винагороди за працю Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся листом до Кабінету Міністрів України з вимогою вжити ефективні заходи щодо повернення зарплатних боргів працівникам у найкоротший термін.

 

У листі зазначено, що Федерація профспілок України вкрай занепокоєна загостренням ситуації із зростанням заборгованості з виплати заробітної плати, яка має тенденцію до масовості та відбувається в умовах підвищення цін, комунальних тарифів та девальвації гривні, що призводить до катастрофічного зниження рівня життя працюючого населення та їх сімей, прирікає наших громадян на злиденність, генерує зростання соціальної напруги в трудових колективах та цілих регіонах.

Так, за даними Держстату України станом на 01.03.2015 року кількість працівників економічно активних підприємств, відносно яких порушено право на своєчасне одержання заробітної плати, сягнула 201,3 тис. осіб, а сума заборгованості зросла до 1574,9 млн. грн. (і це без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей). При цьому 1102,2 млн. грн. або 70% зарплатних боргів припадає на економічно активні підприємства.

За інформацією профспілкових організацій, найбільш гострі проблеми з виплати заробітної плати спостерігаються на підприємствах автошляхової сфери, вугільної, оборонної та металургійної галузей, і систематично не вирішується питання хронічної заборгованості на підприємствах електротранспорту.

Враховуючи стрімке загострення ситуації, ФПУ за участі членських організацій підготувала інформацію про найбільш проблемні факти невиплати заробітної плати на 163 підприємствах, де вжиті заходи на рівні галузі чи регіону не дали необхідного результату, та направила її до Кабінету Міністрів України з вимогою вжити ефективні заходи щодо повернення зарплатних боргів працівникам зазначених підприємств.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання