8765

 

Національний банк України розглянув лист Федерації професійних спілок України від 06.04.2015 № 03/01-16/425 щодо затримки ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ” та ПАТ “КБ “НАДРА” перерахувань заробітної плати на платіжні картки працівникам ПАТ “Завод Екватор” (м. Миколаїв), Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська область) та повідомив наступне:

«Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правлінням Національного банку України прийняті постанови від 05.02.2015 №83 “Про віднесення ПАТ “КБ “НАДРА” до категорії неплатоспроможних” та від 19.03.2015 №190 “Про віднесення ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ” до категорії неплатоспроможних”.

Відповідно до частини 3 статті 76 Закону України “Про банки і банківську діяльність” Національний банк України не здійснює банківський нагляд за банком у якому запроваджено тимчасову адміністрацію, здійснюється ліквідація, крім отримання звітності в установленому Національним банком України порядку.

Згідно з пунктом 8 частини 2 статті 4 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” процедуру виведення неплатоспроможних банків з ринку, у тому числі шляхом здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків, здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд).

Виконавчою дирекцією Фонду прийняті рішення від 05.02.2015 №26 “Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ “КБ “НАДРА”, згідно з яким з 06.02.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду на тимчасову адміністрацію в ІІАТ “КБ “НАДРА” Стрюкову Ірину Олександрівну та від 19.05.2015 №61 Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ”, згідно з яким з 20.03.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду на тимчасову адміністрацію в ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ” Волкова Олександра Юрійовича.

Тимчасову адміністрацію в ПАТ “КБ “НАДРА” запроваджено строком на 4 місяці з 06.02.2015 до 05.06.2015 включно.

Тимчасову адміністрацію в ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ” запроваджено строком на 3 місяці з 20.03.2015 до 19.06.2015 включно.

Вважаємо за необхідне зазначити, що відповідно до частин 5, 6 статті 36 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” під час тимчасової адміністрації не здійснюється задоволення вимог кредиторів банку - юридичних осіб, крім здійснення операцій з переказу коштів юридичних осіб, що надійшли на їхні рахунки, починаючи з наступного дня після запровадження процедури тимчасової адміністрації.

Статтею 34 Закону України  “Про систему  гарантування вкладів фізичних осіб” передбачено, що під час тимчасової адміністрації повне і виняткове право управляти банком має Фонд відповідно до цього закону, нормативно-правових актів Фонду та вживати дії, передбачені планом врегулювання.

Частиною 7 статті 3 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” встановлено, що органи державної влади та Національний банк України не мають права втручатися в діяльність Фонду щодо реалізації законодавчо закріплених за ним функцій і повноважень.

Для врегулювання питань, які виникають у відносинах з вищезазначеними банками, клієнтам банку необхідно безпосередньо звернутися до Фонду за адресою: бульвар Т. Шевченка, ЗЗ-б, м. Київ, 01032, Україна, уповноваженої особи Фонду на тимчасову адміністрацію в ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ” за адресою: вул. Хорива, 11-а, м. Київ, 04071, Україна та уповноваженої особи Фонду на тимчасову адміністрацію в ПАТ “КБ “НАДРА” за адресою: вул. Артема, 15, м. Київ, 04053, Україна.

З детальною інформацією про поточний стан тимчасової адміністрації в ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ” та ПАТ “КБ “НАДРА” можна ознайомитися на офіційній сторінці Фонду в мережі Інтернет за адресою www.fg.gov.ua та на сайтах банків (ПАТ “БАНК “КИЇВСЬКА РУСЬ”- www.kruss.kiev.ua, на сайті ПАТ “КБ “НАДРА” - www.nadrabank.ua).»

 


ІАЦ