RTEmagicC titulka 12-9 5.jpg

В січні 2013 року Федерація профспілок України направила звернення до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про організацію зустрічі з Міністром Прасоловим І.М. і співпрацю з ФПУ. 15 березня п.р. надійшла відповідь, про те, що :

З метою створення умов для підвищення економічної стійкості держави за рахунок розвитку внутрішнього виробництва і на цій основі піднесення добробуту її громадян розроблена та затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2011р. №1130 Державна програма розвитку внутрішнього виробництва.

Заходи та завдання зазначеної Програми направлені на створення високорентабельних, енергозберігаючих та екологічно чистих виробництв, здатних конкурувати на внутрішньому і зовнішньому ринку, зменшення сировинно-експертної спрямованості вітчизняного виробництва, збільшення частки виробництва товарів, призначених для задоволення потреб внутрішнього ринку, створення сприятливих умов для зниження залежності економіки України від імпорту.

На виконання доручення Президента України від 31.102012 № 1-1/2990 за результатами Всеукраїнської наради з питань підтримки реального сектору економіки, Мінекономрозвитку розроблено проект Концепції відповідної Програми розвитку промисловості на період до 2020 року, головною метою якої є якнайшвидше створення умов для активізації інноваційно-інвестиційної діяльності в промисловості з подальшим позитивним впливом на структуру останньої, забезпечення внутрішнього ринку конкурентоспроможними товарами вітчизняного виробництва, збільшення експортного потенціалу країни та досягнення достатньої стійкості національної економіки в умовах нових конкурентних викликів та глобальних геостратегічних процесів.

Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 14.11.2012 № 45758/0/1-12 було створено робочу групу з підготовки проекту Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки та розпочата робота з підготовки зазначеної програми. Передбачається, що результатом виконання Держпрограми буде: по-перше, зростання виробництва продукції високотехнологічних галузей економіки, що зможе забезпечити попит вітчизняних виробників в інвестиційних товарах; по-друге, збільшення обсягів випуску продукції, насамперед імпортозамінної, що призведе у майбутньому до скорочення негативного сальдо у зовнішній торгівлі, у тому числі і завдяки стимулювання експорту; по-третє, забезпечення позитивних зрушень у структурі економіки.

Міністерством опрацьовується питання щодо механізму створення та діяльності міжгалузевої соціально-економічної Ради.

Під час формування державного замовлення на підготовку фахівців, наукових та робітничих кадрів для державних потреб Мінекономрозвитку на постійній основі залучає Спільний представницький орган профспілок.

Міністерством прийнято рішення щодо залучення представників профспілок для обговорення конкретних питань стосовно розвитку відповідних галузей економіки, в тому числі і для роботи в складі колегій відповідно до положень Закону України «Про соціальний діалог в Україні».

Відповідно до наказу Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів від 5 листопада 2012 року № 180 до складу колегії Держспоживінспекції України включено заступника Голови ФПУ Кондрюка Сергія Михайловича.

Головою Громадської ради при Держспоживінспекції України обрано голову Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Кубраченка Анатолія Володимировича.

Мінеономрозвитку готове приймати участь у проведенні колективних переговорів з укладання галузевих угод в межах визначених повноважень.

Департамент виробничої політики та

колективно-договірного регулювання