2013 151 002

 

 

Засідання круглого столу на тему «Держбюджет-2014: очікування, можливості, загрози» відбулось 5 вересня у Будинку профспілок. Його організатор – Федерація профспілок України.

 

В заході взяли участь та виступили Голова НТСЕР, Голова ФПУ Юрій Кулик, Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Секретаріату НТСЕР, профспілок, роботодавців і науковців.

 

Відкриваючи дискусію, Голова ФПУ Юрій Кулик зазначив, що ще в липні цього року профспілкова сторона соціального діалогу надіслала свої пропозиції до Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів України щодо соціальної частини Держбюджету на 2014 рік з врахуванням показників Держбюджету за 2013 рік. «Перш за все вони стосувались питань заробітної плати, яка зараз є дуже низкою, - пояснив він. – Для профспілок, яких я представляю як Голова ФПУ, це ключове питання. Друге болюче питання – це питання прожиткового мінімуму. На наш погляд, і ми про це говоримо відкрито, сьогодні він не відповідає сучасним реаліям. Є ще ціла низка проблем, які ми відобразили в пакеті соціальних пропозицій. У проекті Державного бюджету, якій найближчим часом буде розглядатися Урядом і вноситися до Верховної Ради, ми б хотіли побачити аспекти соціального блоку для того, щоб внести ще раз свої пропозиції, при необхідності провести додаткові консультації. Дуже приємно, що у роботі круглого столу бере участь Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Петро Степанович Цибенко. Федерація профспілок України дуже тісно співпрацює з цим Комітетом. Ми виробляємо спільні позиції з багатьох актуальних питань. Високо ціную те, що тут присутні і активно працюють представники наукової сфери, які сьогодні аналізують бюджетні процеси і виловлять свої пропозиції. Зі свого боку ми готові обговорювати профспілкові пропозиції, прислухатись до зауважень і побажань».

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко наголосив на тому, що зараз людей турбує ряд проблем, з яких він визначив три головні. Це, по-перше, питання зміни змісту споживчого кошика. Він не змінювався вже 13 років, а повинен змінюватися кожні п’ять років. По-друге, питання формування заробітної плати. «Абсолютно абсурдна ситуація, - сказав Петро Цибенко. – У всьому світі, якщо людина працює, вона не може бути бідною. У нас більш ніж 2 мільйони людей отримують зарплату нижче прожиткового рівня. Ще одна проблема – рівень прожиткового мінімуму. В 2012 році він змінювався п’ять разів, у цьому – тільки двічі. Залишається також жалюгідним розмір пенсій. Також Петро Цибенко висловив здивування незацікавленістю до цього заходу Міністерства фінансів України.

 

Як підкреслив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, Національна тристороння соціальна-економічна рада має свій регламент роботи над проектом Держбюджету. Згідно з ним, НТСЕР мала отримати презентацію цього документу. Адже такі речі, як мінімальна зарплата, прожитковий мінімум є основою для складання Держбюджету. Але досі тіла проекту профспілки так і не отримали. Профспілки розуміють всю складність ситуації, у якої знаходиться держава, але вважають, що навіть за цих умов необхідне зробити рішучі кроки для підвищення основних соціальних стандартів.

 

Пропозиції профспілок під час круглого столу презентувала головний спеціаліст Департаменту бюджетної політики та соціального захисту Віта Зубко. Під час презентації учасників круглого столу також проінформовано про досвід бюджетотворення в інших країнах. Було підкреслено, що, відповідно до Порядку участі представників сторін соціального діалогу у формуванні бюджетної політики, затвердженого Президією Національної тристоронньої соціально-економічної ради 29 березня 2012 року та Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», профспілкова сторона завчасно направила до Мінфіну пропозиції до проекту Державного бюджету України на 2014 рік.

 

Ключовими пропозиція профспілок щодо проекту Держбюджету-2014 є позиції стосовно формування соціальних стандартів та гарантій, а саме:

-  встановлення на 2014 рік величини прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення на основі даних моніторингу прожиткового мінімуму та прогнозного індексу споживчих цін, з урахуванням оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, а також суми податку на доходи фізичних осіб;

-  забезпечення використання виключно базового державного соціального стандарту – прожитковий мінімум при визначенні права на надання та розмірів соціальної допомоги, відмінивши показник «рівень забезпечення прожиткового мінімуму»;

- забезпечення випереджального зростання мінімальної заробітної плати порівняно з іншими мінімальними соціальними гарантіями з метою забезпечення відтворення трудового потенціалу працівника;

- встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі не нижче фактичного прожиткового мінімуму, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб;

- передбачення видатків в 2014 році на оплату праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери на основі тарифної сітки з установленням базового тарифного розряду в розмірі не нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати для визначення посадових окладів (ставок заробітної плати);

- забезпечення введення в дію з 01.01.2014 Закону України «Про державну службу» № 4050-VI від 17.11.2011, зокрема статті 46 розділу VІ «Оплата праці, заохочення і соціальні гарантії державного службовця» в повному обсязі.

Також направлені до Мінфіну пропозиції профспілок містять низку пропозицій у сфері соціального страхування та пенсійного забезпечення, житлової політики, питаннях стимулювання національного виробництва та зайнятості, у сфері охорони праці, у гуманітарній сфері та інші.

 

Під час дискусії, викликаної різноманітними думками науковців дійшли спільної думки про необхідність максимально широкого і завчасного залучення науковців і громадськості до вироблення обґрунтованих пропозицій при формуванні бюджетної політики.

 

За пропозицією представника роботодавців України вирішено ініціювати спільно з профспілками звернення до Кабінету Міністрів України щодо запровадження дієвого механізму участі соціальних партнерів при формуванні державних бюджетів.

 

За загальної думки учасників круглого столу робота над підготовкою проекту бюджету на 2015 рік вже має починатись, навіть не очікуючи закінчення формування бюджету на 2014 рік.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ


 

2013 151 006

 

2013 151 007

 

2013 151 009