2013 191 002

 

У Будинку профспілок відбулось засідання Спільного представницького органу репрезентативних об’єднань профспілок. Учасниками заходу розглянуто ряд важливих питань.

 

Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо проекту Указу Президента України «Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади» доповів заступник Голови ФПУ С.Я.Українець.

 

Після обговорення цього питання учасники зсідання визначили свою позицію щодо згоди СПО об'єднань профспілок та представників профспілок у Правлінні Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на фінансування за рахунок страхових коштів утримання додаткової чисельності штату новоствореної служби та забезпечення наглядово – контрольної діяльності. Прийнято рішення: вважати неприйнятним фінансування зазначеної служби за рахунок коштів Фонду, передбачити поступове переведення її фінансування за рахунок коштів консолідованого державного бюджету.

 

Було також висунуто вимогу Мінсоцполітики щодо забезпечення повної відповідності повноважень та порядку здійснення наглядово-контрольної діяльності новоствореного органу вимогам Конвенцій МОП № 81 про інспекцію праці у промисловості й торгівлі і № 129 про інспекцію праці у сільському господарстві (ратифіковані Україною у 2004 році) та усунення конфлікту інтересів.

 

СПО об’єднаннь профспілок також запропонував Мінсоцполітики звернутися до Міжнародного бюро праці з проханням надати експертну оцінку відповідності проекту Указу Президента України, спрямованого на реорганізацію державних органів управління - Державної служби зайнятості України і Державної інспекції України з питань праці шляхом створення на їх базі Державної служби України з питань праці та зайнятості, нормам Конвенцій МОП № 81 і № 129, а також надати прогнозну оцінку ефективності об'єднання вказаних державних органів управління на період 2014 – 2015 роки в частині конкретних обсягів легалізації неформальних трудових відносин, виведення з «тіні» заробітної плати, забезпечення додаткових надходжень до місцевих бюджетів, Пенсійного фонду та фондів соціального страхування.

 

 Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, В.о. заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий проінформував про створення робочої групи СПО об’єднань профспілок з опрацювання проблемних питань пенсійного забезпечення (проектів нормативно-правових актів) та підготовки узгоджених пропозицій/

Заслухавши та обговоривши інформацію першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок, В.о. заступника Голови ФПУ Г.В.Осового щодо запиту Мінсоцполітики щодо можливих змін у позиції профспілкової сторони стосовно неузгоджених положень проекту Генеральної угоди на 2013-2015 рр., віднесених до Таблиці розбіжностей, та враховуючи рекомендації робочої групи СПО з цього питання, Спільний представницький орган об’єднань профспілок вирішив: визнати, що позиція профспілкової сторони у цьому питанні є незмінною, а також доручити першому заступнику Голови СПО об’єднань профспілок Г.В.Осовому поінформувати Мінсоцполітики про рішення СПО об’єднань профспілок з цього питання.

 

З інформацією про проект Закону України «Про внесення змін до окремих законів України щодо задоволення вимог найманих працівників внаслідок неплатоспроможності роботодавця» виступив заступник Департаменту праці та             зайнятості Мінсоцполітики О.В.Прутенко.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 2013 191 001

 

 

 

 

2013 191 006

 

 

 

2013 191 003

 

 

 

2013 191 004