ФЛАГ ФПУ

Останнім часом у засобах масової інформації з’явилися низка повідомлень, в яких подається викривлена і політизована оцінка позиції Федерації профспілок України щодо інтеграційних процесів в Україні.

У зв’язку з цим Інформаційно-аналітичний центр ФПУ уповноважений заявити наступне.

Федерація профспілок України підтримує вибір у напрямі європейської інтеграції України.

Протягом останнього місяця у рамках реалізації євроінтеграційного курсу України, з метою підготовки правових засад інтеграції, керівники ФПУ провели низку офіційних зустрічей з представниками Європейської комісії, посольств європейських країн та проекту «Східне партнерство».

Обговорено співпрацю та використання технічної допомоги Єврокомісії, Міжнародної організації праці для адаптації українського соціально-трудового законодавства (близько 100 актів) до законодавства ЄС.

Мета цієї роботи – поступове приведення в рамках соціального діалогу трудових і соціальних норм, умов безпеки праці до стандартів ЄС, що має сприяти підвищенню трудових гарантій і життєвого рівня громадян України.

Для Федерації профспілок України найактуальнішим питанням залишається загострення ситуації з затримкою соціальних виплат, зростанням заборгованості із заробітної плати, викликаних згортанням промислового виробництва і зупинкою підприємств, що змусило оперативно провести консультації з Прем’єр-Міністром України, об’єднаннями організацій роботодавців.

Після консультацій, реагуючи на триваючі звернення профспілкових організацій, трудових колективів, Голова ФПУ Юрій Кулик звернувся до Президента України з пропозицією провести невідкладну зустріч, на якій обговорити гострі соціальні проблеми та шляхи їх розв’язання.

За підсумками зустрічі 12 листопада ц.р. Президент України доручив Прем’єр-Міністру України, головам обласних державних адміністрацій забезпечити повну оплату лікарняних та інших страхових платежів до 20 грудня, ліквідувати заборгованість із заробітної плати до кінця поточного року, врахувати пропозиції ФПУ до проекту Державного бюджету України на 2014 рік.

Свою позицію щодо соціально-економічного захисту працівників Голова ФПУ Ю.М.Кулик і Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України В.І.Турманов висловили також 24 листопада на мітингу представників трудових колективів на підтримку вітчизняного виробництва, збереження робочих місць, забезпечення гідної заробітної плати, організованого Українським союзом промисловців і підприємців. Позиція ФПУ щодо призупинення КМУ процесу євроінтеграції виступаючими не оприлюднювалась, оскільки це повноваження Президії ФПУ.

Федерація профспілок України продовжує роботу з підготовки до Європейської інтеграції. Представники ФПУ вже працюють у складі відповідної урядової комісії, представляючи і відстоюючи інтереси членів профспілок та трудових колективів України.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ