3

 

Оздоровчий сезон 2014-го року розпочнеться вчасно, - про це у своєму коментарі щодо підсумків засідання правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України заявив голова правління Фонду, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий.

- Ми можемо впевнено сказати людям, що вже з 1 січня 2014 року вони матимуть можливість отримати путівки на санаторно-курортне лікування, - розповів керівник, - Фондом своєчасно було проведено усі необхідні процедури: ще влітку ми затвердили бюджет Фонду, оперативно провели конкурс із закупівлі путівок.

Як представник профспілок в КМУ, на останньому минулого року урядовому засіданні, що відбулось 25 грудня, Г.В.Осовим було принципово заявлено про позицію профспілок щодо необхідності ухвалення постанови про внесення змін до норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах. Проект відповідного документу було розроблено та подано на розгляд Кабміну Міністерством соціальної політики України і Міністерством охорони здоров’я.

Його новаціями стали пропозиції щодо введення диференційних норм харчування для чотирьох категорій оздоровчих закладів:

- санаторного типу,

- для таборів з денним перебуванням дітей;

- позаміських дитячих центрів;

- центрів праці та відпочинку тощо.

Норми харчування також пропонувалося поділити за віковими групами:

-         для дітей від 7 до 10 років;

-         від 8 до 14 років;

-         а також від 11 до 17 років.

На переконання профспілок, які підтримали цей проект постанови, запропоновані в ньому заходи мали б покращити якість і структуру харчування у дитячих закладах відпочинку, зробити його більш збалансованим з метою забезпечення належного і повноцінного розвитку організму дитини і зміцненню її здоров’я.

Члени Уряду погодились з необхідністю нововведень, але через брак бюджетних коштів, що потребує ухвалення зазначеної постанови, вирішили відтермінувати її розгляд.

У зв’язку з цим Г.В.Осовий нагадав, що на останньому засіданні правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності між представниками Сторін соціального партнерства відбулася гостра дискусія навколо питання про необхідність збільшення граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування у дитячих закладах оздоровлення.

Проектом рішення передбачалося у 2014 році збільшити витрати на харчування у дитячих оздоровчих закладах лише на 1 грн. (з 39 до 40 грн. на один людино-день), а на лікування та культурне обслуговування вкотре, як і декілька років поспіль, залишити на рівні 3 грн. на 1 особу.

Профспілкова сторона категорично не погодилася з такими пропозиціями та наполягала на збільшенні зазначених сум: – до 50 грн. на харчування і до 5 грн. - на лікування та культурне обслуговування.

Одним з аргументів, що навели профспілки, стали дані проведеного ними моніторингу стосовно вивчення фактичних витрат оздоровчих закладів на харчування у минулому році. Діапазон витрат за проведеними розрахунками склав від 50 до 70 грн. на добу. Це означає, що оздоровчі заклади були вимушені вишукувати додаткові кошти для забезпечення більш-менш якісного харчування застрахованих осіб.

- На жаль, дві інші сторони – урядова і роботодавців не підтримали пропозиції профспілок, - зауважив Г.В.Осовий, - однак я як Голова правління Фонду дав доручення Виконавчій дирекції спільно з профільними постійними комісіями розглянути показники щодо реального зростання видатків на дитяче оздоровлення та вже на наступному засіданні правління Фонду розглянути ці висновки, а також внести пропозиції щодо можливостей збільшення норм фінансування дитячого харчування з бюджету ФСС з ТВП.

На засіданні Уряду представником профспілок в черговий раз було наголошено на необхідності вирішення проблеми проходження через державні казначейства на місцях коштів, перерахованих ФСС з ТВП санаторно-курортним закладам за надані ним послуги з оздоровлення застрахованих осіб. За деякими підрахунками, розмір цих боргів вже склав біля 100 млн. грн. і дві третини цих коштів заборговано перед санаторно-курортними закладами ПАТ «Укрпрофоздоровниця», яке є найбільшим надавачом послуг з оздоровлення та лікування наших громадян.

Така ситуація викликає суттєві проблеми у діяльності санаторіїв: медичному персоналу невчасно виплачується зарплата, не вистачає коштів на придбання продуктів харчування, закупівлі ліків та ін.

Членами Уряду було враховано пропозицію представника СПО об’єднань профспілок щодо включення представника профспілок до складу виконавців з підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Законів України «Про внесення змін до ст.16 Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо строків укладення контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров’я». Виступаючи з цього питання представник профспілок зазначив, що контракт є особливою формою трудових відносин, тому цією сферою діяльності за своїм покликанням опікуються профспілки.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ