2013 011 005

Важливі питання співпраці та консолідації зусиль Федерації профспілок України і спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» обговорили Голова ФПУ Юрій Кулик і Голова правління Фонду Леонід Рисухін під час зустрічі, яка відбулась 29 січня. У зустрічі взяли участь заступники Голови ФПУ Григорій Осовий та Євген Драп’ятий, заступник Голови Фонду Іван Парух.

«Профспілки зацікавленні у співпраці щодо вирішення такої соціально значимої проблеми як забезпечення житлом громадян України, і особливо молоді. Це одне із пріоритетних завдань Федерації профспілок у складі якої сьогодні молодих людей - 30 % . Тому ми всебічно зацікавлені, щоб державна програма молодіжного будівництва працювала і приносила користь молодим людям. У цьому зв’язку ми плануємо 27 лютого під час засідання Президії Федерації профспілок України підписати Угоду про співпрацю з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Це дуже важливий документ, у якому окреслені практичні шляхи реалізації нашої співпраці для підтримки та допомоги молоді у вирішенні житлової проблеми», - зазначив Юрій Кулик.

Голова Фонду Леонід Рисухін презентуючи його роботу, зокрема, зазначив, що «нещодавно на засіданні Уряду було заслухано звіт про здобутки, проблеми та плани Фонду щодо реалізації урядової програми забезпечення молоді житлом. Ми високо цінуємо підтримку нашої діяльності та ініціативу Федерації профспілок України співпрацювати з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву і відчуваємо зацікавленість ФПУ щодо законопроекту «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом», який зараз готується у Верховній Раді до другого читання. Ми також плануємо створити при Фонді Молодіжну Раду, до складу якої увійдуть представники громадських організацій і профспілок. І це не випадково, бо профспілки є активними учасниками цього процесу».

Як повідомив заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, виконком Молодіжної ради ФПУ на черговому засіданні розглянув питання «Про обговорення законопроекту «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» і вирішив винести це питання на широке обговорення у молодіжних організаціях профспілок у регіонах, після чого узагальнені пропозиції до законопроекту з місць, надіслати до парламенту. Іншим важливим питанням, яке потребує вирішення, залишається надання земельних ділянок для молодіжного будівництва, створення МЖК.

Під час зустрічі неодноразово наголошувалося, що необхідно об’єднати можливості центральних, регіональних і місцевих органів влади та зусилля громадських організацій, насамперед, профспілок і роботодавців для вирішення нагальних проблем будівництва житла для молоді. У цьому зв’язку на засіданні виконкому Молодіжної ради було прийнято, ще одне рішення – звернутися до СПО об’єднань профспілок щодо направлення у профільний Комітет Верховної Ради України листа на підтримку даного законопроекту із зауваженнями та пропозиціями.

Голова ФПУ Юрій Кулик і Голова Фонду Леонід Рисухін обговорили також конкретні шляхи розширення та поглиблення співробітництва щодо молодіжного житлового будівництва. Зокрема, мова йшла про участь ФПУ, її членських профспілкових організацій у створенні молодіжних житлових комплексів, а також молодіжних житлових кооперативів, запровадження інноваційних механізмів пільгового кредитування на будівництво або придбання житла, а також інших механізмів вирішення житлових питань членів профспілок та інших громадян.

Серед перспективних форм співпраці були названі, такі як, підготовка узгоджених пропозицій органам державної влади та місцевого самоврядування щодо фінансування житлових програм, які реалізує Фонд, громадські організації, господарські товариства та інші суб’єкти. Важливим також визнано проведення спеціальних консультацій з метою вироблення узгодженої позиції сторін щодо вирішення найбільш гострих та актуальних проблем у сфері житлового кредитування та житлового забезпечення, а також співпраця із роботодавцями та їх організаціями в питаннях створення соціальних фондів розвитку суб'єктів господарювання, одним із напрямків яких буде сприяння житлового будівництва для працюючих.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 011 002