1391160310 1390293384 100784

В.о. Голови ФПУ Г.В.Осовий надіслав листа до керівника Уряду А.П.Яценюка зі словами вдячності за відновлення практики запрошення представників профспілок і підприємців на засідання Уряду.

У листі також йдеться про те, що днями відбувся саміт Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок, до якої входять 89 національних профцентрів. Головним на порядку денному став розгляд ситуації в Україні. Профспілковий саміт одноголосно прийняв Заяву щодо ситуації та шляхів виходу з кризи в Україні.

У ній зазначається, що для виходу з кризи потрібна «загальнонаціональна мобілізація і стійкий суспільний консенсус».

Європейські профспілки закликали ЄС і міжнародні фінансові установи надати допомогу для проведення реформ з урахуванням соціальних аспектів, у тому числі прав людини і профспілок, щоб запобігти подальшій деградації умов праці та життя під час кардинальних змін. Звернення до заходів жорсткої бюджетної економії, які практикує «трійка» – МВФ, ЄК і ЄЦБ – стане серйозною помилкою і поставить Україну перед загрозою тривалої рецесії і дестабілізації.

ФПУ поділяє точку зору європейських профспілок, що «соціальний діалог з профспілками та організаціями роботодавців, як і громадянський діалог, життєво необхідні для того, щоб зробити реформи стійкими і легітимними, а їхні результати відповідали зусиллям і жертвам людей».

У зв’язку з цим ФПУ підтримуємо рішення щодо створення урядових комітетів із включенням до їх складу представників профспілок. Водночас просили би доручити керівникам центральних органів виконавчої влади найближчим часом організувати зустрічі з представниками всеукраїнських профспілок з обговорення нагальних соціально-економічних питань. За підсумками цих зустрічей за вашою участю, шановний Арсенію Петровичу, провести консультативну нараду з членами Президії Національної тристоронньої соціально-економічної ради та керівниками СПО об’єднань профспілок, на якій сформувати солідарні цілі та консолідовані завдання з розв’язання актуальних поточних проблем і формування пріоритетів соціально-економічного розвитку.

ІАЦ