2014 030 012

Педставники місії Міжнародного валютного фонду відгукнулись на ініціативу Федерації профспілок України і провели зустріч з представниками національних профцентрів України – членами Міжнародної конфедерації профспілок.

Заголовною темою на зустрічі були соціальні аспекти умов надання кредиту.

«Сьогодні національна економіка дійсно потребує фінансової допомоги. Ми розуміємо, що отримання кредиту МВФ є вкрай необхідним і його виділення може дати позитивний поштовх для економічного розвитку, більш того, це відкриває для України доступ до інших фінансових джерел, наприклад, Світового банку. Водночас профспілки, які представляють інтереси людини найманої праці, зацікавлені в тому, щоб ці запозичення не були розпорошені, а першочергово у терміновому порядку були направлені на модернізацію виробництва, виходячи з того, що значна частина промислових підприємств вже вичерпали свій технологічний ресурс. Підписанння Угоди про створення всеохоплюючої та поглибленої зони торгівлі з ЄС, поставить перед вітчизняною промисловістю нові виклики щодо конкурентоспроможності товарів і послуг національного виробника. Ми повинні бути підготовлені до роботи в нових соціально-економічних умовах», - акцентував виконуючий обов’язки Голови ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі.

В.о.Глови ФПУ, наголосив, що проведення Урядом економічних реформ у жодному разі не повинно погіршити рівень життя людей, а навпаки, дати шанс на гідну працю. Інвестиції в модернізацію економіки, створення нових робочих місць – це те заради чого мільйони українців повстали і вийшли на майдани, щоб змінити життя на краще.

Г.В.Осовий нагадав главі місії Фонду в Україні Жером Ваше, що восени минулого року він говорив про те, що від України не очікують різкого підвищення тарифів на енергоносії. Профспілки, підкреслив профспілковий лідер, стоятимуть на принциповій позиції щодо забезпечення прозорості при визначені нових цін і тарифів, а також вимагатимуть, щоб була надана переконлива аргументація у кожному конкретному випадку такого підвищення.

Керівник місії Міжнародного валютного фонду Микола Георгієв поділився з представниками профспілок своєю оцінкою стану справ в Україні. Він підкреслив, що Україна знаходиться в дуже складній економічній ситуації. Головна причина – це, за його словами, непрофесійне управління країною, що тривало протягом багатьох років.

Він схвально відгукнувся щодо ходу переговорів з українською владою, завдяки чому вдалося досягти значного прогресу в обговоренні цілою низки питань, що дозволить Україні взяти курс на проведення економічних реформ, покращення управління та стійке зростання.

Головний лейтмотив його месіджу полягав у заклику почати жити відповідно до можливостей. У зв’язку з цим він заявив, що Україна не може дозволити собі такий державний бюджет, який вона затвердила на 2014 рік. За його словами, в Україні також відсутні можливості для зростання зарплат та пенсій. Потрібно скоротити надмірні видатки, включаючи капітальні, прийняти новий Закон про держзакупівлі, щоб зламати шахрайські схеми, які існували в минулому.

«Ми не повинні в гонитві за економічними показниками забувати заради кого робляться реформи, а відтак ми маємо мати відповідь на питання - як позначиться виконання умов кредитування на рівень бідності населення в нашій країні, зокрема енергетичної бідності, як зміниться рівень життя українців за індексом людського розвитку, що щорічно визначається ООН по кожній країні. Ми станемо ближчими до європейських показників, чи будемо ще більшими аутсайдерами? » - таке питання на зустрічі поставив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Помилковими назвав заступник Голови освітянської профспілки Сергій Романюк підходи представників МВФ, які визначили завищеними державні видатки на оплату працівників бюджетної сфери, і закликав зупинити дискримінацію і несправедливість по відношенню до працюючих в бюджетних галузях.

Підсумком зустрічі стали домовленості про проведення у подальшому постійних зустрічей між профспілками та представниками Місії МВФ в Україні, зокрема тематичних зустрічей з питань заробітної плати, податкового законодавства, охорони навколишнього середовища.

У зустрічі також взяли участь Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв, керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов.

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

2014 030 001