KDR-2020-zabyt-nel-zya-ispravit articleimage 

 

Відбулося засідання Робочої групи з напрацювання проекту Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій.

У ньому взяли участь Драп’ятий Є.М. – заступник Голови ФПУ, Андрєєв В.М. – голова Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Мамченко В. М. – заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України, Таранчук А.О. – голова Профспілки працівників машинобудування та металообробки України, Черниш О. А. – голова Профспілки працівників оборонної промисловості України, Шевченко В. М. – керівник департаменту розвитку профспілкового руху ФПУ та Ровчак Л.В. – завідувач відділу департаменту розвитку профспілкового руху ФПУ.

Предметно було обговорено усі надані пропозиції до проекту Стратегії, зокрема щодо надання Федерації профспілок України права законодавчої ініціативи, розповсюдження колективного договору тільки на членів профспілки, фінансового забезпечення організаційних ланок тощо.

Відповідно до постанови Президії ФПУ від 27.03.2014 № П-29-3 «Про Основні напрями зміцнення ФПУ, її членських організацій» членським організаціям ФПУ було запропоновано до 15 квітня ц.р. надати пропозиції до проекту Стратегії модернізації ФПУ.

Свої пропозиції надали 9 об’єднань профспілок: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Рівненської, Сумської та Чернівецької областей, та 4 всеукраїнські профспілки, зокрема: працівників вугільної промисловості, культури, зв’язку, рибного господарства, а також Черкаська обласна організація профспілки працівників соціальної сфери та первинна профспілкова організація ПАТ «Волиньобленерго». Окремі профоб’єднання скоріше критично оцінюють Основні напрями зміцнення ФПУ, її членських організацій, аніж надають конкретні пропозиції.

Робоча група, створена для підготовки проекту документу, уважно вивчає кожну надану або висловлену під час круглого столу пропозицію. Станом на 25 квітня ц.р. надійшло понад 250 пропозицій, спрямованих на кардинальне поліпшення результативності діяльності профспілок.

Активну участь в опрацюванні матеріалів і внесенні пропозицій беруть керівники всеукраїнських профспілок працівників автосільгоспмашу, будівництва, вугільної промисловості, культури, машметалообробки, машприладу, оборонної промисловості, освіти і науки, радіоелектроніки, трудящих металургійної промисловості, а також Київської міської ради профспілок.

На жаль значна частина членських організацій не висловила свого бачення щодо необхідності здійснення змін та внесення пропозицій з удосконалення організації діяльності (модернізації) ФПУ та власних структур на сучасному етапі.

Разом з тим Робоча група і департамент розвитку профспілкового руху постійно очікує від профспілок та профоб’єднань і їх організацій пропозиції до проекту Стратегії модернізації.

Члени робочої групи прийняли рішення про проведення анкетування керівників членських організацій з основних проблемних питань, які мають увійти до проекту документу.

Дискусія з обговорення Основних напрямів зміцнення ФПУ, її членських організацій продовжується. Просимо небайдужих залучатися до обговорення та надавати пропозиції департаменту розвитку профспілкового руху ФПУ.

 

Департамент розвитку профспілкового руху ФПУ