zarplata

 

Профспілки стурбовані вкрай високим рівнем тінізації економіки, однією зі складових якої є виплата заробітної плати «у конвертах» та праця без належного оформлення.

Ці явища несуть загрозу національній економіці, вони знищують цивілізовані трудові відносини, а відтак позбавляють людей віри у справедливість та законність.

За оцінками експертів в Україні майже 50% заробітної плати виплачується за тіньовими схемами, при цьому в «тіні» працює до 7 мільйонів українців.

Соціально безвідповідальна частина роботодавців, намагаючись отримати максимальний прибуток, ухиляється від сплати податків, мінімізує свої витрати і, в першу чергу, за рахунок працівників, нав’язуючи їм зарплату в «конвертах» та не оформлюючи з ними належним чином трудові відносини.

В умовах гострого дефіциту гідних вакансій працівники вимушені погоджуватися на будь-які запропоновані роботодавцем умови, що не рідко грубо порушують законні права працівників на отримання справедливої заробітної плати, безпечні та здорові умови праці, соціальний захист, належне пенсійне забезпечення у майбутньому. Працівники позбавляються права вступати до профспілки для захисту свої трудових прав та інтересів.

Виплата заробітної плати у «конверті» обкрадає не тільки працівників, але й державу, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів і, як наслідок, не дозволяє збільшити видатки на вирішення соціальних проблем, гідне пенсійне забезпечення, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури.

Забезпечення конституційних прав і свобод громадян України, зокрема шляхом легалізації заробітної плати та прихованої зайнятості, має бути головним завданням держави.

Серед першочергових кроків з вирішення зазначеної проблеми профспілкова сторона вбачає наступні:

1) встановлення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням потреб працівника щодо розширеного відтворення робочої сили, сімейної та інвестиційної складових. Враховуючи складні економічні зовнішні і внутрішні чинники профспілки вбачають за можливе поетапне досягнення цього розміру зі стартової величини розміру мінімальної зарплати у 2015 році, який дозволить працівнику протягом страхового стажу заробити мінімальну пенсію;

2) законодавче запровадження галузевих стандартів оплати праці в практику договірного регулювання колективних трудових відносин, як бази для переговорів при укладанні галузевих (міжгалузевих) угод, що буде не тільки необхідною передумовою формування науково обґрунтованої міжгалузевої диференціації в оплаті праці, але й одним із важливих чинників забезпечення її легалізації та зростання у бюджетній сфері, сталого соціально-економічного розвитку країни;

3) підвищення мотивації колективно-договірного регулювання соціально трудових відносин та законодавче закріплення обов’язкового укладання угод на всіх рівнях;  

4) виявлення та ліквідація суб’єктів, які здійснюють тіньові операції конвертації безготівкових коштів у готівку (так званих «конвертаційних центрів);

5) формування громадської думки про необхідність виплати заробітної плати не нижче рівня, достатнього для забезпечення життєвих потреб працівника і його сім’ї; сплати податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, недопущення неформальної зайнятості та виплати заробітної плати у «конвертах»;

6) законодавче закріплення положення щодо визнання трудового договору укладеним у разі відсутності відповідного наказу чи розпорядження, але фактичного допуску працівника до роботи з дозволу власника або уповноваженого ним органу;

7) притягнення до кримінальної відповідальності роботодавців, які ухиляються від офіційного оформлення трудових відносин та легалізації заробітної плати, позбавлення їх права обіймати керівні посади, забезпечення публічності щодо відповідальності роботодавців за порушення трудового законодавства.

Водночас профспілки застерігають владу від спроб перекласти на працівника тягар легалізації тіньових оборудок бізнесу та закликають не піддаватися тиску окремих соціально безвідповідальних роботодавців, які намагаються уникати виконання соціальних обов’язків перед суспільством. Легальна заробітна плата ні в якому випадку не повинна підлягати завищеному оподаткуванню у порівнянні з нетрудовими видами доходів (прибутків від оренди та продажу майна тощо).

Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення та один з головних ресурсів розвитку конкурентоздатної економіки і злагоди в суспільстві.

Легалізація заробітної плати – це важливий крок до декриміналізації суспільства.

Саме тому профспілки закликають сторони соціального діалогу до консолідації зусиль в боротьбі з «тіньовою» економікою та «тіньовою» зайнятістю на шляху євроінтеграції України.

                                                  

                                                              В.о. Голови ФПУ                                                                                        Г.В. Осовий