IMG 1313

28 травня відбулось засідання Наглядової ради Благодійного фонду «Відродження Будинку профспілок». Вів засідання її голова, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Під час заходу з презентацією Проекту та Плану відновлення Будинку профспілок виступили Сергій Українець та директор Підприємства «Господарське управління» ФПУ Володимир Циганенко.

Сергій Українець проінформував про те, що відкриті рахунки Благодійного Фонду, на які вже поступають кошти від вітчизняних та закордонних організацій. Ведеться робота з інформаційного забезпечення відновлення Будинку профспілок та залучення коштів на його відновлення. Це сприяє початку робіт по відродженню Будинку профспілок. Розроблено також пакет заходів щодо здійснення організаційної, інформаційної та фінансової підтримки його діяльності. Активно ведеться робота з профспілковими організаціями, соціальними партнерами, місцевими громадами, а також закордонними профспілками та міжнародними організаціями. Дуже важливо, підкреслив Сергій Українець, використовувати різноманітні форми залучання благодійних коштів, наприклад, через СМС, електронні платіжні термінали. Було також запропоновано провести необхідну роботу в профспілкових організаціях, серед роботодавців, української діаспори з метою залучення коштів на рахунки Фонду. Необхідно також активізувати інформаційне забезпечення діяльності Благодійного фонду.

«Робота ведеться по плану, - зазначив Володимир Циганенко. - Головний висновок, який вже можна зробити, – Будинок профспілок підлягає відновленню та реконструкції. Зараз забезпечена охорона будинку, його огородили парканом, встановлені «маяки» на тріщини. Спостерігаємо, як ведуть себе силові конструкції. Поки ніяких відхилень немає. Деформацій немає, фундамент не пошкоджено. Проведення робіт з демонтажу аварійних елементів з фасаду будівлі (кондиціонерів, розбитого віконного скла, уламків на захисній сітці, відшарованих ділянок оздоблення тощо). Ми повісили банер із сторони вулиці Хрещатик. На початку червня банерами буде обгорнуто будинок з інших двох сторін. Проводиться демонтаж металевих конструкцій, які створюють небезпеку для громадян. Генпрокуратурою України і Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві проводиться розслідування подій, в результаті яких було пошкоджено Будинок профспілок».

IMG 1465

Голова Нацбанку Степан Кубів принагідно ще раз подякував всіх тих, хто допомагав мітингувальникам під час Майдану, хто зараз активно діє для відродження Будинку профспілок. Він позитивно оцінив проведену роботу щодо створення Благодійного фонду та першочергові технічні заходи з безпечного стану будівлі. Як член Наглядової ради Степан Іванович запропонував провести комплекс публічних заходів щодо презентації роботи Фонду та залучення коштів на його відновлення. Серед цих заходів пропонується: випустити пам’ятну монету, на якій було б зображено Будинок профспілок до і після пожежі, активізувати роботу в ЗМІ, випустити пакет поліграфічної продукції, запропонувати міжнародним громадським організаціям та об’єднанням делегувати для роботи у Наглядовій раді своїх представників, а також у Ревізійну комісію, що підвищить відкритість та прозорість їхньої діяльності, а також провести Міжнародну конференцію і нараду під егідою віце-прем’єра України. На його думку, корисно було б також звернутися за допомогою до Міністерства закордонних справ України, посольств України за кордоном, української діаспори, Ради Майдану та інших громадських організацій.

У своїй доповіді про початок діяльності БФ «Відродження Будинку профспілок» його директор Василь Андреєв, зокрема, зазначив, що, Фонд зареєстровано як юридичну особу, відкрито мультивалютний рахунок у «Державному експортно-імпортному банку України». Було також розроблена і надрукована перша презентаційна продукція, виготовлений рекламний банер для участі в конференціях, зареєстрована сторінка в Facebook, йде наповнення контентом, розширюється аудиторія зацікавлених. Обговорюється питання організації веб-сайту. Відбулась зустріч із представником асоціації благодійників з питань допомоги розгортання фанд-разингової кампанії Благодійного фонду. Проведено низку зустрічей із представниками Глобальних профспілок щодо мобілізації братських організацій на збір коштів. Готуються аналогічні зустрічі в рамках Міжнародної конференції праці у Женеві в червні 2014.

В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий наголосив на необхідності залучення урядових структур до процесу відновлення Будинку профспілок, враховуючи те, що профспілковий майданчик було спалено під час захоплення його силовими структурами. Він також відзначив неоднозначність позиції КМДА у питаннях відновлення будівлі та деструктивний характер висловлень її посадовців щодо подальшої долі будинку «без профспілок». Григорій Осовий заявив, що керівництво ФПУ має намір провести робочу зустріч з новообраним мером Києва і розраховує на співпрацю з ним як з учасником «Революції гідності». Він запропонував підготувати проект Постанови Ради ФПУ зі Зверненням до членів профспілок щодо наповнення Благодійного фонду коштами, розширити меді-підтримку та закріпити членів Наглядової ради за окремими напрямами діяльності. Для того, щоб відбудувати «перлину столичної архітектури» - Будинок профспілок, необхідна широка підтримка первинних профспілкових організацій, переконаний В.о. Голови ФПУ.

IMG 1453a

Своїми думками та пропозиціями щодо відновлення Будинку профспілок поділилися члени Наглядової ради Фонду голова Профспілки ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування України Олексій Романюк, голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна.

Під час зустрічі були напрацьовані конкретні заходи з активізації діяльності Благодійного фонду «Відродження Будинку профспілок».

Підбиваючи підсумки засідання Наглядової ради, Володимир Саєнко наголосив на необхідності терміново завершити процес розслідування та слідчих дій щодо пожежі в Будинку профспілок, отримання пожежно-технічної та інструментальної експертиз. Він також підкреслив важливість встановлення нульової ставки орендної плати за землю на період відновлення Будинку профспілок, посилення інформаційного забезпечення діяльності Благодійного фонду, зокрема проведення найближчим часом прес-конференції з питань діяльності Благодійного фонду.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ