335770304

 

Надіслано листи ФПУ до Міністра соціальної політики України Денісової Л.Л. та Міністра юстиції України Петренка П.Д. з приводу внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Постанови ВР про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з розслідування фактів незаконного відчуження нерухомого майна, що перебуває в користуванні Федерації профспілок України.

Таким чином пропонується прийняти рішення, яке явно суперечить чинному законодавству України, - наголошується у листі, - при цьому не враховано те, що ФПУ є законним власником належного їм майна, право власності на яке підтверджено відповідними державними актами, а правомірність створення господарських товариств, засновником яких є ФПУ, підтверджено рішеннями Вищого арбітражного суду України.

Також повідомляється, що позови органів прокуратури про визнання права власності за державою по окремих майнових об’єктах ФПУ розглядаються судами, однак, на сьогодні не наведено жодних документарно підтверджених фактів про участь держави у створенні об’єктів власності ФПУ.

У листі нагадується, що відповідно до статті 12 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» професійні спілки, їх об'єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Більше того, забороняється втручання державних органів у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об'єднань.

Відповідно до ст. 3 Конвенції Міжнародної організації праці (надалі МОП) «Про свободу асоціації та захист права на організацію» № 87, організації працівників мають право вільно організовувати свою діяльність і формулювати свою програму дій. Державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню.

ФПУ просить довести нижчезазначену інформацію до відома керівництва Уряду як соціального партнера профспілок з метою надання належної оцінки незаконним спробам втручання у внутрішню статутну діяльність ФПУ.

 

Нагадуємо, що під час перебування делегації українських профспілок у м. Женева, де на початку червня ц.р. проходила щорічна Міжнародна конференція праці МОП, в якій також боали участь українські делегації уряду і роботодавців, в.о. Голови ФПУ  Григорій Осовий зустрівся з Головою Групи трудящих Конференції Люком Коктебеком і поінформував його про згаданий проект Постанови Верховної Ради України, а також про підготовки у зв’язку з цим Заяви ФПУ.

         Проекти Постанови та Заяви ФПУ у перекладі на англійську мову були передано Голові Групи трудящих, який пообіцяв підтримати ФПУ. 

 

       

 

 

ІАЦ