IMG 5802

 

16 червня у приміщенні санаторію «Жовтень», що у Конча-Заспі під Києвом, відбулося виїздне засідання Президії Федерації професійних спілок України.

Члени Президії, стурбовані ситуацією на південному сході України, обговорили питання допомоги громадянам України, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів ведення антитерористичної операції в інші регіони України, а також відзвітували про конкретні кроки допомоги біженцям.

Поточний стан та можливості для розвитку економіки України члени Президії ФПУ обговорили разом з Володимиром Власюком, директором ДП «Укрпромзовнішекспертиза».

 

IMG 5739 1

 

Заступник Міністра соціальної політики – керівник апарату Віктор Іванкевич у своїй доповіді зупинився на ряді важливих та злободенних питань. Серед них, зокрема, питання щодо виплати заробітних плат, пенсій, а також державної соціальної допомоги, надходження коштів у регіони, у тому числі у райони ведення антитерористичної операції.

 

СПІВПРАЦЯ

Основна частина засідання Президії розпочалася урочистим підписанням Меморандуму про співробітництво між Федерацією роботодавців України та Федерацією професійних спілок України щодо збереження трудового потенціалу та забезпечення стабільної роботи підприємств. Зі сторони профспілок під Меморандумом поставив свій підпис в.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, зі сторони роботодавців – заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

За словами заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка, Меморандум є результатом спільної роботи. Він може і повинен стати сигналом суспільству, що соціальні партнери готові шукати порозуміння заради збереження трудових колективів та їхнього розвитку у майбутньому. «Ми розглядаємо цей документ як певну етапність нашої роботи у рамках соціального діалогу. Сподіваємось, що цей документ буде додатковою підставою та імпульсом укладення подібних меморандумів на рівні галузей і регіонів», – зазначив Сергій Кондрюк. В свою чергу, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко підкреслив, що «у двох організацій, як ФРУ, так і ФПУ, є спільна мета – зберегти ринок праці в Україні».

Загалом, метою підписання Меморандуму є мінімізація вивільнення працівників, зокрема масових вивільнень на підприємствах усіх форм власності; збереження трудового потенціалу, рівня заробітної плати та інших соціальних гарантій для працівників та членів їх сімей; прогнозований розвиток внутрішнього ринку як передумова сталого функціонування економіки та зменшення її залежності від зовнішніх чинників; а також підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробництва.

 

IMG 5884a 1

 

Продовжуючи тему соціального діалогу, також варто зазначити, що під час засідання Президії було прийнято постанову про делегування представників Федерації профспілок України до складу профспілкової сторони органів соціального діалогу на національному рівні.

 

СТРАТЕГІЯ

Члени Президії розглянули проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій, спрямованої на зміцнення профспілкового руху, посилення його ролі та місця у громадянському суспільстві. Доповідав із зазначеного питання заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

Жорстокий наступ на права найманих працівників, зниження життєвого рівня, зростання безробіття, порушення роботодавцями трудових прав найманих працівників, утиск прав профспілок безпосередньо вимагають від них солідарності і єдності, результативності захисних функцій, вдосконалення організаційної структури й фінансового зміцнення, здійснення конкретних кроків для свого оновлення.

Однак, протягом останнього часу потенціал профспілок реалізується не повною мірою. Як наслідок, у сучасному профспілковому русі сформувалося чимало проблем, до яких можна віднести постійне скорочення профспілкового членства з різних причин, недостатнє представництво у складі вищих виборних органів молоді, голів первинних профспілкових організацій, зниження престижу роботи в профспілках у зв’язку з незахищеністю профспілкових працівників та залежністю голів профкомів від роботодавців, невідповідність фінансового забезпечення профспілкових органів обсягам їх діяльності та відповідальності тощо.

Тож, метою Стратегії є підвищення ефективності та результативності діяльності Федерації профспілок України, її членських організацій та їх здатності досягати цілей.

Оскільки профспілки представляють права та інтереси людини праці, їх модернізація має спрямовуватися на об’єднання зусиль для надійного захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок, боротьбу за соціальну справедливість та забезпечення загальноприйнятих цінностей: людина праці, її життя, здоров’я, рівність, недискримінація, честь, повага і гідність, недоторканість і безпека, конституційні права на працю, житло, освіту, достатній життєвий рівень, соціальний захист, свобода слова і вільне висловлення власних поглядів, переконань, право на свободу об’єднання, проведення мирних зборів, мітингів, походів та демонстрацій, право на страйк.

 

IMG 5873

 

Федерація профспілок України, її членські організації сповідують такі принципи, як незалежність, демократичність, відкритість і прозорість у своїй діяльності.

Слід зазначити, що стратегічними напрямами модернізації є формування сучасної профспілкової ідеології та структурні зміни в профспілках.

Очікується, що реалізація Стратегії забезпечить посилення ролі профспілок у громадянському суспільстві, сприятиме розвитку соціального діалогу, підвищить захисні функції профспілок та рівень життя людини праці. Головним наслідком має стати формування у найманих працівників свідомого профспілкового членства, підвищення авторитету та іміджу профспілок.

 

ВАЖЛИВО

Члени Президії також розглянули питання проведення восьмого засідання Ради ФПУ, яка скликається 26 червня 2014 року. Учасники засідання схвалили пропозиції щодо порядку роботи, розрахунку часу, складів президії, лічильної, редакційних комісій та секретаріату восьмого засідання Ради ФПУ.

Також, враховуючи кардинальні зміни у суспільно-політичному житті країни, різке погіршення соціально-економічного стану, зниження життєвого рівня членів профспілок та згідно з пропозиціями членських організацій Президія ФПУ розглянула питання про підготовку VII З’їзду Федерації профспілок України. Черговий З’їзд ФПУ має бути проведений для визначення позиції профспілок щодо соціально-економічної ситуації в країні, тактики дій і форм співпраці з державними органами та громадськими інституціями у питаннях подолання негативних явищ з метою посилення захисту членів профспілок.

Задля вдосконалення системи управління майном ФПУ, підвищення його прибутковості та конкурентоспроможності, рівня використання на благо членів профспілок, з огляду на необхідність фінансового зміцнення профспілкового руху, Президія ФПУ схвалила проект Стратегії управління профспілковим майном та використання його в інтересах людини праці. З урахуванням зауважень та пропозицій, що надійшли під час обговорення Президією ФПУ, проект буде внесено на розгляд Ради ФПУ.

 

IMG 5829

 

Також члени Президії розглянули питання цінової ситуації на споживчому ринку України і динаміку купівельної спроможності заробітної плати в Україні та країнах ближнього зарубіжжя; стан співпраці територіальних об’єднань профспілок з територіальними відділеннями Державної інспекції з питань захисту прав споживачів; нововведення в податковій сфері та пропозиції ФПУ щодо вдосконалення податкової системи; ризики на ринку праці та шляхи їх мінімізації; стан укладення та виконання колективних договорів за даними профспілкової статистичної звітності станом на 1 квітня 2014 року тощо.

 

МИ ЗА МИР

Прапор Федерації профспілок України повернувся з експедиції до Антарктиди. Його вручив голова профкому ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юрій Бобченко в.о. Голови ФПУ Григорію Осовому.

 

IMG 5788

 

Нагадаємо, на початку весни цього року Юрій Бобченко передав керівникові всеукраїнської експедиції Миколаю Маковею цей прапор ФПУ, який було вивішено на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» під час ювілейної 15-ї експедиції полярника до Антарктиди. Варто зазначити, що прапор було вивішено під гаслом «Ми за мир, єдність, солідарність, добро та благополуччя». 18 полярників, членів експедиції, підписали прапор на добру згадку.

 

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»,

ФОТО Кирила ЛАТИШЕВА